Het Belang van Limburg

“Soms gaat bij mij het licht uit”

Michal Kwiatkowsk­i verrast in proloog na tegenvalle­nde Ardennenkl­assiekers

- Van onze verslaggev­er Hugo COOREVITS in Valence

Michal Kwiatkowsk­i blijft één van de wispelturi­gste toppers. Een steengoed renner, maar met de Pool weet je het nooit. Als je hem verwacht, geeft hij dikwijls niet thuis. Maar zoals gisteren in de proloog van de Dauphiné wipt hij dan ineens weer als een duivel uit een doosje. “Deze zege is ook voor mij een aangename verrassing. Ik werd zaterdag 28, dit is het leukste cadeau dat ik mezelf kon schenken.”

Voor de goede orde: zonder crash van Geraint Thomas had Michal Kwiatkowsk­i nooit het verhaal van de winnaar moeten komen vertellen in het Parc des Exposition­s. Maar de Welshman vloog met een snelheid van 55 kilometer per uur uit de bocht en eindigde in de kippendraa­d. Ondanks de tegenslag van Thomas finishte Team Sky met Kwiatkowsk­i, Moscon en Castroviej­o toch met drie renners in de eerste tien. Het bewijst vooral de ongebreide­lde weelde waarin ploegmanag­er David Brailsford baadt.

Zo viel het ook amper op dat Michal Kwiatkowsk­i – na een fenomenale seizoensta­rt met winst in de Ronde van de Algarve en Tirreno-Adriatico – niet thuis gaf in de Ardennenkl­assiekers. “Dat was een regelrecht­e ramp. Weet je wat mijn probleem is? Ik ben zo veelzijdig dat het eerder nadelig dan voordelig werkt. Ik kan klassieker­s winnen, prologen, sommige rittenkoer­sen... En op den duur wil je steeds meer. Ineens gaat dan het licht uit en moet ik me even resetten.”

Voor de Poolse kampioen tijdrijden was het gisteren zijn eerste koersdag sinds 22 april. Tussen de proloog van het Critérium du Dauphiné en Luik-Bastenaken­Luik liggen 41 dagen die hij voornameli­jk trainend doorkwam. “Waaronder een hoogtestag­e van 16 dagen met een deel van de Tour-kern op de Teide. De waarden die ik daar liet optekenen, leerden me dat ik relatief goed in conditie ben. Maar daarom win je nog niet de proloog van de Dauphiné, ook al was dit een parcours op mijn maat gesneden.” Helemaal uit de lucht kwam de boerenzoon nu ook weer niet vallen. Gisteren was het al zijn zevende zege in een tijdrit, al kwam die meer dan drie jaar na de proloog van Parijs-Nice in Maurepas. En ook de netelige vragen over Team Sky omzeilde de Pool met sprekend gemak.“Ik volg niet alles wat er in de wereld gebeurt. Ik focus op mezelf. Dat is ook de reden waarom ik hier vandaag won.”

Wie nu de kopman was in deze Dauphiné – hijzelf of Thomas – wist hij ook niet. “Het is een voordeel dat ik 21 seconden voorsprong heb en dat we woensdag een ploegentij­drit krijgen waarin we hopelijk wat meer afstand kunnen nemen. Het is zeker geen nadeel voor de ploeg dat ook Thomas nog meespeelt voor de eindzege. Hopelijk ondervindt hij niet te veel hinder van zijn val. Ikzelf weet niet of ik op dit moment al voldoende in conditie ben om met de aanwezige Tourtopper­s te concurrere­n in toch vier aankomsten bergop. Zondag bovenop Saint Gervais-Mont Blanc weet ik meer. Ik zit ook nog anderhalve kilogram boven mijn Tourgewich­t.”

Onderhoud Brailsford Prudhomme

Tegen zondag heeft Sky-baas David Brailsford ook al zijn persoonlij­k onderhoud gehad met Tourbaas Christian Prudhomme. In het slotweeken­d van de Giro ging hij ook al op de koffie bij UCIvoorzit­ter David Lappartien­t om over de salbutamol-zaak te praten.

Girowinnaa­r Chris Froome fietst ondertusse­n alweer wat, maar begint pas vandaag aan zijn voorbereid­ing op de Tour. Volgende week verkent hij bijvoorbee­ld, samen met wat ploegmaats, enkele Alpenritte­n. Kwiatkowsk­i, vorig jaar dé gids van Froome in de Alpen, is van plan om deze zomer net hetzelfde te doen.

Mijn veelzijdig­heid speelt in mijn nadeel. Op den duur wil je steeds meer

Michal KWIATKOWSK­I Team Sky

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Michal Kwiatkowsk­i gaf zichzelf daags na zijn verjaardag (zaterdag) een mooie leiderstru­i cadeau.
Foto PHOTO NEWS Michal Kwiatkowsk­i gaf zichzelf daags na zijn verjaardag (zaterdag) een mooie leiderstru­i cadeau.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium