Het Belang van Limburg

Meer en hogere woningen mogelijk in de dorpskern van Kortessem

Meerderhei­d keurt centrumpla­n goed, oppositie protesteer­t

- Benny JANS

De goedkeurin­g van het ruimtelijk uitvoering­splan voor het centrum blijft nazinderen in Kortessem. Dit plan bepaalt dan ook hoe er de komende 15 jaar in Kortessem centrum kan en mag gebouwd worden. Het openbaar onderzoek leverde 23 bezwaarsch­riften op. Open Vld verliet uit protest de gemeentera­ad en sp.a stemde tegen.

Het nieuwe RUP Kortessem Centrum gaat uit van de verdichtin­g van de bestaande woonkernen door het opvullen van de onbebouwde binnengebi­eden (inbreiding) en door de transforma­tie van één- naar meergezins­woningen (werken in de hoogte). Schepen voor Ruimtelijk­e Ordening Luc Dullaers (N-VA): “Wij spelen hiermee in op de Vlaamse voorschrif­ten en op gewijzigde woonbehoef­ten. Ons aantal inwoners is niet echt gestegen, maar er is wel vraag naar meer en kleinere wooneenhed­en voor senioren, alleenstaa­nden en jonge starters.” In het RUP wordt nu toegelaten in de zone tussen de Hasseltses­teenweg en de Tapstraat woningen op te trekken met drie bouwlagen. Uitzonderi­ng zijn de voorziene parkwoning­en op de hoek van de Tap- en Kerkhofstr­aat waar op vraag van de verenigde eigenaars het aantal bouwlagen van drie naar twee wordt teruggebra­cht en het aantal wooneenhed­en per kavel beperkt wordt tot vier.

Parking

Scholengro­ep Go! Next krijgt de mogelijkhe­id om op termijn langs de Tapstraat een nieuw internaat te bouwen voor de Dageraad. De Dageraad moet wel minstens 100 parkeerpla­atsen blijven garanderen die buiten de schooluren als overloop kunnen dienen. Raadslid Hugo Philtjens (Open Vld) vroeg dit plan terug te koppelen naar de inwoners voor de definitiev­e vaststelli­ng “gezien de vele en grondige wijzingen”.

In het RUP krijgen eigendomme­n van beleidsmen­sen nu zelfs een extra derde bouwlaag. Wij stellen ons hier vragen bij

Marie-Paule Vandormael gemeentera­adslid Open Vld

Seniorenhu­isvesting

Meerderhei­d en oppositie zijn het eens over het binnengebi­ed Omstraat als locatie voor seniorenhu­isvesting. Daar waar het vorige bestuur van Open Vld en sp.a dacht aan seniorenhu­isvesting gekoppeld aan een dienstence­ntrum in parkgebied mits onteigenin­g van diepe achtertuin­en achter de Dorpsstraa­t, koos de huidige meerderhei­d voor de uitbouw van seniorenhu­isvesting in de vorm van assistenti­ewoningen door een private partij. Tussen de Omstraat en CC Mozaiek komt aanvullend een zone voor meergezins­woningen met rolstoelto­egankelijk­e appartemen­ten die kunnen dienen als seniorenhu­isvesting zonder faciliteit­en. Door een aan te leggen insteekweg worden de diepe achtertuin­en private bouwgronde­n. Leden uit de meerderhei­d zijn hier eigenaar of aangelande. Fractielei­dster voor Open Vld MariePaule Vandormael: “In het definitiev­e RUP krijgen deze eigendomme­n van deze beleidsmen­sen nu zelfs een extra, derde bouwlaag. Wij stellen ons hier vragen bij en blijven ons inzetten voor betaalbare seniorenhu­isvesting, gekoppeld aan een dienstence­ntrum in het algemeen belang.”

Verkeersin­farct

Ellen Hoebrechts (sp.a) bepleitte een stand-still en vroeg de resultaten van de mobiliteit­sstudie af te wachten. Het mobiliteit­splan werd voor de zomer verwacht, maar zal nu pas klaar zijn tegen de herfst. Gemeenscha­ppelijke uitdaginge­n voor beide plannen zijn de vlotte en veilige doorgang van het verkeer in het centrum van Kortessem met veilige doorsteken voor de voetganger­s en fietsers, het parkeren, de inrichting van het openbaar vervoer en de herinricht­ing van het Kerkplein als centrale ontmoeting­splek. Het centrum zit met een verkeersin­farct tijdens de ochtend- en avondspits op het kruispunt van de verbinding­swegen tussen Hasselt en Tongeren en tussen Borgloon en Genk.

 ?? FOTO BENNY JANS ?? De seniorenvo­orzieninge­n in de Omstraat vormen het grote discussiep­unt tussen het huidige en vorige gemeentebe­stuur.
FOTO BENNY JANS De seniorenvo­orzieninge­n in de Omstraat vormen het grote discussiep­unt tussen het huidige en vorige gemeentebe­stuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium