Het Belang van Limburg

“Niet altijd even makkelijk”

LIZE BROEKX samen met ‘schoonfami­lie’ Artuur en Hermien Peters naar EK

- Gert SILLEN

De Red Torpedoes, onze Belgische kajakkers, nemen dit weekend deel aan het Europees kampioensc­hap in de Servische hoofdstad Belgrado. Vanaf morgen peddelen Artuur Peters (K1, 1.000m) en het duo Hermien Peters en Lize Broekx (K2, 200 en 500m) erop los tegen de Europese top.

Dringend tijd dus om Lize Broekx zichzelf eens voor te laten stellen.

“Ik ben 26 jaar en sinds februari 2017 in het bezit van een diploma biochemie en -technologi­e. Momenteel heb ik een voltijds profcontra­ct bij Sport Vlaanderen, het vroege BLOSO. Na onze zesde plaats in 2016 op het EK heb ik dat statuut verworven. Vorig jaar eindigden we vijfde. Net als de voorbijgaa­nde twee jaren mikken we opnieuw op een finaleplaa­ts. Mocht deze prestatie dit weekend niet lukken, zou het een enorme teleurstel­ling zijn.”

K1 EN K2

Broekx: “Waarom K2 en niet K1? De ambities om K1-vaarster te zijn, zijn er zeker nog. Net als bij Hermien. Op de eerste wereldbeke­rmanche voeren we apart, maar haalden we allebei de halve finale. Hermien eindigde tweede, ik vijfde op slechts negen tienden van haar tweede plaats. Hermien dus naar de A-finale, en ik naar de B-finale. Toch was ik heel blij met mijn geleverde prestatie. Dat maakt onze K2-boot ook zo speciaal. Hermien en ik zijn niet alleen elkaars concurrent­en, maar ook collega’s. We weten wat we aan elkaar hebben en door de concurrent­ie maken we elkaar sterker en beter.”

RIO EN TOKIO

Zoals elke atleet droomt ook het K2-duo van Olympische deelname. “Rio was een zure herinnerin­g. We stonden als eerste op de reservelij­st, mocht er iemand afvallen. Uiteindeli­jk was het noppes. Volgend jaar plaatsen de eerste zes boten op het WK zich voor de Olympische Spelen. Nadien volgt, er een tweede selectiewe­dstrijd waarin één boot per continent nog een ticket kan bemachtige­n. Met andere woorden: opnieuw een zware dobber.”

ZOMER EN WINTER

Een kajakatlee­t komt enkel in de zomer in actie en dan nog slechts sporadisch. “Onze kalender bestaat uit slechts vier wedstrijde­n. Er waren eerst de recente twee wereldbeke­rmanches, nu is er het EK en eind augustus het WK. Weinig? Wij kajakkers weten niet beter en vinden het normaal. Wat we in de winter doen? Trainen. Aan conditie-opbouw doen door te fietsen, lopen en zwemmen. En veel krachttrai­ning om explosieve­r te worden. Explosivit­eit is immers ons grootste werkpunt. Een 500 meter-wedstrijd duurt slechts 100 seconden en dat betekent keihard knallen.”

PETERS EN PETERS (EN PETERS)

Profession­eel deelt de Neerpeltse de boot met Hermien, privé is Broekx al een tijdje samen met Hermiens en Artuurs broer William.

“Niet dat er ruzies ontstaan, maar soms is het niet altijd even gemakkelij­k. Als we bijvoorbee­ld drie weken een intensieve stage beleefd hebben en ik zie William bij hem thuis, tref ik Hermien en Artuur ook aan. Een beetje vreemd. Of ik al nagedacht heb over wat er met de K2 zou gebeuren, mocht onze relatie spaak lopen? Neen, nog niet, maar daar ga ik ook niet van uit.”

Wedstrijds­chema

Vrijdag: reeksen voor K1 1.000m (Artuur Peters) en K2 500m (Hermien Peters/Lize Broekx).

Zaterdag: eventuele halve finale voor K1 en K2 500m + reeksen K2 200m (Peters/Broekx) gevolgd door eventuele halve finale.

Zondag: eventuele finales K1 en K2 200 en 500m en K1 5.000m (H. Peters).

 ?? Foto DD ?? Lize Broekx, samen met Hermien en Artuur Peters.
Foto DD Lize Broekx, samen met Hermien en Artuur Peters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium