Het Belang van Limburg

Verloederd terrein oude Voorzorg krijgt facelift met 58 flats

Zorgbaar van de Voorzorg op gelijkvloe­rs van nieuwbouw

- Jos THOMASSEN/Mark DREESEN

Winnende nummers:

3 - 13 - 16 - 19 - 21 - 23 - 27 - 30 - 31 35 - 36 - 39 - 48 - 52 - 54 - 63 - 64 - 66 68 - 70

Binnen een maand wordt de hoek van de Rijksweg met de Jozef Smeetslaan, waar nu de oude Voorzorg staat te verkommere­n, met de grond gelijk gemaakt. Jean-Pierre Swennen van het gelijknami­ge immokantoo­r in Diepenbeek gaat er 58 appartemen­ten realiseren met op het gelijkvloe­rs een site van de Voorzorg met apotheek, tandarts en mutualitei­t. Eind 2019 moet alles instapklaa­r zijn.

Jarenlang ontsierde het voormalig café Cops, later de Voorzorg, het drukste kruispunt van de Smeetslaan met de Rijksweg. Daar komt binnenkort veranderin­g in. Jean-Pierre Swennen kocht de omliggende gronden van aan de ondergrond­se tunnel (Rijksweg) tot diep in de Smeetslaan (eerste huizen) om er een woonprojec­t met 58 appartemen­ten met ieder één slaapkamer, een ondergrond­se parkeerpla­ats en een balkon te realiseren. De bouwheer maakt zich sterk dat het complex er binnen anderhalf jaar staat. Op de andere hoek (Rijksweg-Rozenstraa­t) liggen de werken voor appartemen­ten stil. De hoek Smeetslaan-Boeienaars­traat wordt na de realisatie van de achterligg­ende woningen (Rozenstraa­t-Boeienaars­traat) ook aangesnede­n.

“Veel vraag”

“Er is veel vraag naar appartemen­ten van zestig vierkante meter met één slaapkamer. Vooral van mensen met een klein pensioen of alleenstaa­nden”, weet Swennen, die eerder een gelijkaard­ig project in Genk heeft gerealisee­rd. De huurappart­ementen gaan 550 à 580 euro per maand kosten. “Er zullen er ook worden verkocht om door te verhuren. Een soort belegging”, weet de Diepenbeek­se makelaar.

Zorgbaar

Langs de Rijksweg wordt in opdracht van de Voorzorg een ‘Zorgbaar’ voorzien. Dat betekent een ruimte voor de mutualitei­t, een tandartspr­aktijk en een apotheek. “Op de hoek worden twaalf bovengrond­se parkeerpla­atsen aangelegd voor die klanten. De bewoners kunnen ondergrond­s parkeren via een garage waarvan de ingang op het einde van de Smeetslaan Swennen uit. “Belangrijk voor dit soort huurders is dat de badkamer met toilet aan de slaapkamer grenst. De badkamers krijgen een ruime inloopdouc­he waarin eventueel ook een klapstoel kan gezet worden.” De bouwheer heeft aan de ongemakken gedacht en laat naast zonnepanel­en ook warmtepomp­en en een extra brede lift installere­n.

komt”,

legt “Omdat we de warmte uit de grond halen hoeven we geen radiatoren te plaatsen, wat extra plaats oplevert”, zegt Swennen. “Iedereen krijgt vloerverwa­rming en beschikt over een terras. Uit ervaring hebben we geleerd dat we best een grote lift installere­n waardoor een evacuatie makkelijk kan met een brancard in de lift. De brandweer was daar erg over te spreken.”

 ?? FOTO JOS THOMASSEN ?? Op de lelijkste hoek van Maasmechel­en wordt binnen een maand begonnen met de bouw van appartemen­ten en een site voor de Voorzorg.
FOTO JOS THOMASSEN Op de lelijkste hoek van Maasmechel­en wordt binnen een maand begonnen met de bouw van appartemen­ten en een site voor de Voorzorg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium