Het Belang van Limburg

Trump door de ogen van The New York Times

- Raymond DE CONDÉ

Vanaf vanavond is op Canvas te zien hoe Donald Trump de journalist­iek op z’n kop heeft gezet. De makers van de vierdelige documentai­re ‘The Fourth Estate’ speelden anderhalf jaar lang een vlieg op de redactiemu­ur van The New York Times, door de president zelf uitgeroepe­n tot zijn grootste vijand.

De documentai­re, mede betaald door een aantal openbare omroepen waaronder de VRT, is een goed middel om je geheugen op te frissen over het nooit eerder vertoonde parcours dat Donald Trump al heeft afgelegd. Het begint op 20 januari 2017 met de inaugurati­e van Hillary Clintons challenger die verrassend president is geworden. De redactiele­den van The New York Times kijken vanuit hun grijze kantoren naar de uitzending op CNN. Na Trumps speech, waarin hij oreert dat het afgelopen is met ‘de Amerikaans­e slachting’, merkt hoofdredac­teur/directeur Dean Baquet enthousias­t op: “What a fucking story!” En hij jaagt zijn manschappe­n op: “Go, go go!”

Sick People

De eerste aflevering gaat over de eerste honderd dagen van Trumps ambt en er gaat haast geen dag voorbij of de president zorgt, gewild of ongewild, voor nieuws. Ze ontdekken banden tussen het Trumpteam en Rusland, moeten zich tegenover hun lezers en de wereld met gedegen journalist­iek weren tegen Trumps beschuldig­ingen aan het adres van de “sick people” en moeten ook zijn krankzinni­ge oprispinge­n checken, zoals de beschuldig­ing dat Obama zijn telefoons liet afluistere­n.

Circus stopt nooit

Het is fascineren­d om te zien hoe de verslaggev­ers zich uit de naad werken om de nieuwe president bij te benen en meegezogen worden in een alsmaar versnellen­de draaikolk van nieuws. En wat zijn ze teleurgest­eld als grote concurrent The Washington Post met een scoop wegloopt. Circus Trump never stops. “Ik ben zó moe, maar ik weet niet meer hoe ik moet stoppen”, zegt reporter Maggie Haberman, die al twintig jaar over Trump schrijft. Zij was societyjou­rnalist in de tijd dat Trump zijn vastgoedim­perium uitbouwde en daar plukt ze nu de vruchten van, want het gebeurt dat de president haar opbelt. Het is een van de paradoxen in zijn mediagedra­g. Hoezeer hij een groot deel van de media ook haat, hij is meer toegankeli­jk dan Obama of Bush.

De camera volgt de journalist­en ook buiten hun werk, wanneer ze even de tijd hebben om met hun kinderen bezig te zijn of met de hond te gaan wandelen. Maar de indruk die je krijgt is toch dat werken bij The New York Times een hondenbaan is. Ie- dereen loopt er constant met de smartphone in de hand en een deadline bestaat niet meer want op internet wordt continu een race gelopen met breaking news.

Winst

Nog een paradox is dat Trump The New York Times ondanks zijn beschuldig­ingen commerciee­l alleen maar vooruithel­pt. De winst van het bedrijf lag het eerste kwartaal van dit jaar twee derde hoger dan in 2017. Minder leuk is dat de opbrengst van advertenti­es, net als bij andere kranten in zowat de hele wereld, schrikbare­nd terugloopt. Redacties moeten inkrimpen en online op zoek gaan naar een nieuw verdienmod­el. In de tweede aflevering zijn we getuige van een werkonderb­reking door de vakbond: er hangen afvloeiing­en en ontslagen in de lucht, vooral van eindredact­eurs. De directie heeft zeven gehuurde verdieping­en in de enorme building geschrapt en wil inzetten op verslaggev­ers en onderzoeks­journalist­en.

De minder leuke kanten worden dus ook getoond, bijvoorbee­ld wanneer een van de journalist­en wegens Weinsteina­chtige praktijken op non-actief wordt gezet. Het is nog wachten op een tweet met het finale oordeel van Trump.

 ?? FOTO EPA ?? Documentai­remaakster Liz Garbus (links) bij Witte Huis-correspond­ente Julie Hirschfeld Davis.
FOTO EPA Documentai­remaakster Liz Garbus (links) bij Witte Huis-correspond­ente Julie Hirschfeld Davis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium