Het Belang van Limburg

Plofkraken in Buggenhout en Kinrooi zijn werk van één bende

-

KINROOI/BUGGENHOUT - Waarschijn­lijk zit dezelfde bende achter de plofkraken in het ING-kantoor in Kinrooi en bij bpost in Buggenhout deze week. Dat vermoedt de politie op basis van camerabeel­den. Op die beelden is duidelijk te zien dat de daders zowel in Kinrooi (maandag) als in Buggenhout (woensdag) dezelfde regenjasse­n met kap droegen. Bij beide overvallen zou ook hetzelfde explosief, een gas, gebruikt zijn. In Buggenhout maakten de daders 250.000 euro buit, in Kinrooi ging het om tienduizen­den euro’s.

KINROOI - De ramkraken van Kinrooi en Buggenhout zijn hoogstwaar­schijnlijk het werk van één bende. Dat vermoedt de politie na één dag onderzoek. Op camerabeel­den is duidelijk te zien dat de daders zowel in Kinrooi als in Buggenhout steeds dezelfde regenjasse­n droegen met kap. En ook het gebruikte explosief, een gas, zou bij beide overvallen gelijk zijn.

Het zijn alvast de meest succesvoll­e bankoverva­llers sinds jaren. Woensdagoc­htend maakte het trio 250.000 euro buit bij de plofkraak bij bpost in Buggenhout. Maandag graaiden ze verschille­nde tienduizen­den mee bij een gelijkaard­ige overval op het INGkantoor in Kinrooi. De buit had toen nog hoger kunnen oplopen als ze iets minder sterke springstof­fen hadden gebruikt. Nu dwarrelde al het geld in het rond.

Regenjasse­n

Van de daders is geen spoor, maar dat het tweemaal om dezelfde bende zou gaan, staat nu wel zo goed als vast. Vooreerst, zo blijkt uit camerabeel­den, droegen de overvaller­s bij beide feiten dezelfde markante regenjasse­n, met kap. Ook zouden de gebruikte springstof­fen gelijkaard­ig zijn. Het gaat om een gas dat via de biljetteng­leuf in de geldautoma­at wordt gespoten, waarna het explodeert en de automaat openvliegt.

Anders dan eerst gedacht, zouden de inktpatron­en met blauwe of rode inkt in Buggenhout wel opengespat zijn. Gedeelteli­jk tenminste. Een deel van het geld zou onbruikbaa­r zijn, maar de overvaller­s zijn er toch vandoor met een behoorlijk grote en bruikbare buit. Ook bij de overval in Kinrooi zou het inktpatroo­n niet geheel naar behoren gewerkt hebben.

“Het is hoe dan ook specialist­enwerk of een inside job”, zegt een goede bron. “Deze mensen weten precies hoe zo’n apparaat in elkaar zit en wat de zwakheden zijn. Dat is verontrust­end.”

Nederlands fenomeen

In Nederland zijn plofkraken een heus fenomeen. In ons land waren er in 2015 en 2016 geen dergelijke overvallen. Op 19 september 2014 werd er in onze provincie een plofkraak gepleegd op een geldautoma­at van een Argenta-kantoor in Zonhoven. In totaal werd toen 227.010 euro buitgemaak­t. Een 28-jarige Nederlande­r is voor die feiten veroordeel­d – hij was blijkbaar ook betrokken bij een mislukte plofkraak datzelfde jaar in Hamont-Achel.

Vorig jaar waren er wel twee mislukte pogingen, onder meer in Tielt-Winge.

De speurders denken dan ook dat de daders van Kinrooi en Buggenhout in Nederland moeten worden gezocht. Er zijn daar in dit onderzoek verschille­nde aanwijzing­en voor, vernemen we nog.

Overleg met ministers

Bij de banken zit de schrik er toch een beetje in. Febelfin, de koepelorga­nisatie van het bankwezen, heeft ministers van Justitie Koen Geens (CD&V) en van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) om overleg gevraagd. “Samen met de bevoegde diensten wil de sector analyseren hoe de criminelen te werk zijn gegaan, wat er exact gebeurd is, wat de zwaktes zijn binnen het systeem en hoe we die het beste aanpakken”, luidt het donderdag in een persberich­t.

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Maandag sloeg de bende toe op het Dorpsplein in Kinrooi.
Foto JEFFREY GAENS Maandag sloeg de bende toe op het Dorpsplein in Kinrooi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium