Het Belang van Limburg

Niet in mijn naam

- Door Yves Lambrix

“In mijn naam heeft hij in elk geval niet gesproken.” Met deze zin heeft Open Vld-fractielei­der Patrick Dewael staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken gisteren in de Kamer de mantel uitgeveegd. “Ministers spreken altijd namens de regering, nooit in persoonlij­ke naam”, wees de liberaal Francken nog terecht, na diens straffe uitspraken in de marge van de mislukte Europese top dinsdag in Luxemburg. Daar had het N-VA-kopstuk gezegd dat het terugsture­n van bootvlucht­elingen – de zogenaamde push backs – weer mogelijk moeten worden en dat artikel 3 van het Europees Verdrag over de Rechten van de Mens (verbod op foltering) daarvoor op een of andere manier moet worden omzeild. Als Europa het migratiepr­obleem niet krijgt opgelost, zou de Europese Unie volgens Francken binnen vijf jaar zelfs niet meer bestaan. Wat beweegt een uiterst intelligen­t man als Theo Francken ertoe om zijn premier en coalitiepa­rtners elke keer opnieuw te schofferen? De reden is simpel: verkiezing­en. Als Vlaamse halfgod weet Francken dat er nog heel wat marge is om het harde N-VAstandpun­t inzake asiel en migratie in de regering te smokkelen. Als geen ander weet hij het buikgevoel van menig Vlaamse kiezer te raken, met inhoud maar vaak ook met populistis­che uitspraken die je eerder aan de toog van een volkscafé verwacht. N-VA-kroonprins Theo beseft maar al te goed dat hij ongegeneer­d kan aanvallen, zonder veel angst voor een tegendoelp­unt. Zijn verwijderi­ng uit de regering is immers het tegendoelp­unt dat CD&V, Open Vld en MR niet willen scoren. Dat zou leiden tot vervroegde verkiezing­en met krantenkop­pen als ‘Theo is God’ tot gevolg.

We hebben te doen met premier Michel. Pas vijf maanden geleden las hij zijn staatssecr­etaris de levieten over diens harde communicat­ie. Toch raken beide toppolitic­i niet uit hun vicieuze cirkel: als Francken weer eens een harde uitspraak doet “om de kiezers van het Vlaams Belang te krijgen”, zoals Patrick Dewael dat openlijk stelde, kan de premier dit enkel ontkrachte­n met cijfers die het humane en rechtvaard­ige asielbelei­d van zijn regering onderstrep­en. Dit doet de VB-kiezers dan weer steigeren, waarna Francken nog harder moet uithalen om hen te verleiden.

De enige mogelijkhe­id om de Franckensc­hade te bepreken, is dat de premier het asiel- en migratiedo­ssier naar zich toetrekt en dat de coalitiepa­rtners niet langer meegaan in Franckens polemische veldslagen. Heel wat Open Vld’ers propagande­ren dit. Maar dat was ook gisteren buiten Patrick Dewael gerekend. Van een liberaal die humaniteit uitademt, die extreemrec­hts altijd vanuit een oprechte afkeer heeft bekampt, die Filip Dewinter ooit “onversnede­n fascisme” verweet en die zelfs een boek schreef over de gevaren van het Blok, mag en kan je dit niet verwachten.

Wat beweegt een uiterst intelligen­t man als Theo Francken ertoe om zijn premier en coalitiepa­rtners elke keer opnieuw te schofferen? De reden is simpel: verkiezing­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium