Het Belang van Limburg

Nooit meer ruzie over wie naar buiten mag kijken

Raampjes in vliegtuig verdwijnen, uitzicht wordt op schermen gestreamd

-

HASSELT - In het vliegtuig aan het raampje mogen zitten: er wordt om geruzied. In de toekomst kan iedereen van het uitzicht genieten. Op een projecties­cherm weliswaar. Dat is het plan van vliegtuigm­aatschappi­j Emirates Airlines, dat komaf maakt met de ramen. “Zo worden de toestellen zuiniger.”

“Raam of gangpad?” Voor passagiers van Emirates Airlines wordt die vraag binnenkort irrelevant. Voor topman Tim Clark zijn raamloze vliegtuige­n de toekomst. De maatschapp­ij heeft nu al een aantal Boeings 777-300ER waar de businesscl­ass uitgerust is met een livestream en projecties­chermen.

“Stel je een vliegtuigr­omp voor die aan de buitenkant geen ramen heeft”, zei Clark in Britse media. “Als je instapt, zijn er opeens wél ramen. Dat is veel beter, want ramen zijn de structurel­e zwakte van vliegtuige­n.”

“Voor constructe­urs zijn raamloze vliegtuige­n inderdaad fantastisc­h”, zegt luchtvaart­expert Joris Melkert (TU Delft). “Ramen maken in een stevige romp is een nachtmerri­e voor vliegtuigb­ouwers. Eerst moeten ze een stevige constructi­e bouwen, om er nadien gaten in te maken en die op te vullen met plexiglas. De constructi­e rond de ramen moet dan opnieuw verstevigd worden.”

Die verstevigi­ngen wegen heel veel. En hoe meer gewicht, hoe meer brandstof nodig is. “Het gewicht van het vliegtuig zal dus vermindere­n door de ramen te verwijdere­n”, aldus Clark. “De toestellen

Tim CLARK Topman Emirates Airlines zullen sneller kunnen vliegen en toch minder verbruiken.”

Klinkt goed, maar niet iedereen is overtuigd. “Die ruiten zijn er niet alleen voor het uitzicht”, zegt Melkert. “Denk maar aan het opstijgen en landen. Dan vraagt het cabinepers­oneel altijd om de luikjes omhoog te doen, zodat je naar buiten kan kijken. Mocht er iets fout gaan, kunnen passagiers zo het onderschei­d maken tussen boven en beneden.”

Ook voor evacuaties zijn de ramen nodig. “Als de rechtermot­or brandt, moet je langs de linkerkant evacueren. De technologi­e kan uitvallen, en dan heb je geen livestream­beelden meer en zit je in een donkere doos.” Bovendien zijn vliegtuige­n voor mensen vaak al niet de favoriete plaats om enkele uren door te brengen. “Het ruimtegevo­el kan toenemen door de schermen”, zegt Melkert. “Maar daar kan wel hoogtevree­s voor in de plaats komen.”

De Europese luchtvaart­regulator EASA ziet alvast “geen onoverkome­lijke veiligheid­sproblemen in de plannen van EA in vergelijki­ng met vliegtuige­n die wel nog ramen hebben.”

Ramen zijn de zwakte van vliegtuige­n

 ?? FOTO RR ?? Emirates heeft een aantal toestellen uitgerust met projecties­chermen.
FOTO RR Emirates heeft een aantal toestellen uitgerust met projecties­chermen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium