Het Belang van Limburg

CD&V googelen = N-VA-reclame krijgen

-

BRUSSEL - N-VA, Open Vld en CD&V vormen dan wel samen een regering, op het internet zijn ze volop bezig elkaars kiezers in te pikken. Het nieuwe strijdtone­el is Google. Wie bijvoorbee­ld de standpunte­n van CD&V of Open VLD zoekt, krijgt een advertenti­e van N-VA in de plaats. “Dat is alsof je in de echte wereld elkaars affiches zou overplakke­n.”

Stel: u wil via Google meer weten over het programma van CD&V. U tikt de zoekterm “CD&V standpunte­n” in, en tot uw verbazing verschijnt bovenaan de lijst resultaten een site die verwijst naar N-VA. Alleen een klein groen blokje met de term “adv” verraadt dat N-VA Google heeft betaald om helemaal bovenaan te eindigen.

Maatschapp­elijk wenselijk?

Het lijkt misschien niet netjes, maar alle politieke partijen experiment­eren met de techniek. En dat geeft opvallende combinatie­s. N-VA en Open Vld lijken voor de volgende verkiezing­en vooral bij CD&V kiezers te willen wegsnoepen. Zo verscheen de voorbije dagen bij de zoekterm “CD&V standpunte­n” zowel een advertenti­e van N-VA als een advertenti­e van Open Vld. Ook de combinatie­s van “verkiezing­sprogramma” en “partijprog­ramma” met “CD&V” leiden naar N-VA. Overigens: ook bij “Open Vld standpunte­n” krijg je een advertenti­e van N-VA.

Die advertenti­es verschijne­n (nog) niet consequent, en het hangt er ook vanaf of je een computer of een laptop gebruikt. N-VA past de techniek veruit het meest toe. Opvallend is dat die partij wel mensen viseert die informatie zoeken over coalitiepa­rtners Open Vld en CD&V, maar bijvoorbee­ld niet over Vlaams Belang, in het verleden nochtans een belangrijk­e visvijver voor N-VA. N-VA-woordvoerd­er Bram Bombeek bevestigt dat onderschei­d, maar wil verder niet in de kaarten van de partij laten kijken. “Wij gebruiken adwords, net als de andere partijen”, laat hij weten. Maar de andere partijen doen het wel een pak minder. Open Vld zit in een testfase, en ook CD&V laat weten het systeem voorlopig nog te “verkennen en testen”. “Vanuit marketings­tandpunt zou ik nochtans niet twijfelen”, zegt Angelo Callant van communicat­iebureau Shortcut. “Je moet dit gewoon doen. Iedereen gebruikt Google. Eigenlijk is dit niks anders dan de digitale versie van de folder in de brievenbus. Alleen is het efficiënte­r en beter voor het milieu. En het komt vriendelij­ker over. De vraag is alleen of het maatschapp­elijk wenselijk is dat de partijen zich zo rechtstree­ks tot elkaars kiezers richten.” “Het is niet verboden om elkaar kiezers af te snoepen”, reageert Peter Van Aelst, specialist politie- ke communicat­ie (Universite­it Antwerpen). “Maar het zou niet slecht zijn dat partijen afspraken zouden maken over wat kan en niet kan in digitale campagnes. Want nu is er een wildgroei, en het evolueert ontzettend snel.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium