Het Belang van Limburg

“Onze bolletjes vermindere­n de luchtweers­tand”

Halense Speed Gel laat Lotto-renners sneller fietsen

- Ruben STEEGEN/Luk WEYENS

HALEN - Opmerkelij­k beeld in het Criterium du Dauphiné afgelopen woensdag, waar de renners van Lotto Soudal met witte bolletjes op hun armen en benen naar een derde plaats fietsten. Met dank aan de Speed Gel van het Halense bedrijf NAQI, zo bleek achteraf. “Ons product verbetert de aerodynami­ca van de renners waardoor ze sneller rijden”, maakt directeur Edgard Geyskens zich sterk.

Alsof ze in een doos Dash waren gevallen. Zo snelden de renners van wielerteam Lotto Soudal woensdag vooruit in de ploegentij­drit van het Criterium du Dauphiné. “Derde dankzij waspoederb­olletjes”, kopte onze krant. “Leuk, maar onze Speed Gel is ui-

Edgard GEYSKENS teraard meer dan simpelweg bolletjes die op het lichaam worden geplakt”, benadrukt Edgard Geyskens, de man die al 28 jaar aan het hoofd staat bij NAQI. Het Halense bedrijfje is gespeciali­seerd in dermatolog­ische producten, maar de Speed Gel is er gekomen dankzij een samenwerki­ng met de Bike Valley in Beringen. “Ongeveer een jaar geleden is ons gevraagd om een smeerbaar product te ontwikkele­n dat de luchtweers­tand bij renners vermindert. Greet Claes, ons hoofd onderzoek en ontwikkeli­ng, is daarmee aan de slag gegaan en vandaag zijn de eerste prototypes klaar om door de renners te worden getest. De witte bolletjes zijn trouwens stuk voor stuk 3D-geprint, waardoor ze een optimale luchtstroo­m boven het lichaam creëren.”

De witte bolletjes zijn stuk voor stuk 3D-geprint, waardoor ze een optimale luchtstroo­m boven het lichaam creëren

Turbulenti­e

Ingenieur en aerospecia­list Harm Ubbens experiment­eerde de afge- lopen maanden intensief met het product in de windtunnel van de Bike Valley in Beringen. “Het principe achter de gel is eenvoudig: de bolletjes creëren extra turbulenti­e boven het lichaamsop­pervlakte waardoor de luchtstroo­m langer aan het lichaam blijft plakken. Het zog achter de renner wordt op die manier kleiner, waardoor de aerodynami­ca van de renner verbetert en de totale weerstand afneemt.” Tests in de windtunnel met de gel op een stuk varkenshui­d wezen op een afname van de luchtweers­tand met 15 procent. “Begin mei hebben we die proef met echte renners herhaald, en ook daar was het resultaat positief. Niet zo spectacula­ir als bij de varkenshui­d, maar het ging nog altijd om een gemiddelde reductie van de aerodynami­sche weerstand met zo’n 3 procent.”

Geyskens benadrukt dat de Speed Gel nog volop in de ontwikkeli­ngsfase zit. “Het product is zelfs nog niet in de handel verkrijgba­ar. Enkel de renners van Lotto Soudal mogen onze Speed Gel uittesten. Maar de eerste reacties zijn bijzonder positief. Waarom denk je dat ze derde zijn geworden? Naast de verbeterde weerstand zorgt het product trouwens ook voor extra verkoeling zodat het lichaam minder energie verbruikt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium