Het Belang van Limburg

Geens schort omstreden verlof gevangenen op

Week naar huis, week in de cel: het kan voorlopig niet meer

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - De aanslag in Luik krijgt een politiek staartje. Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) heeft beslist om de verlengde penitentia­ire verloven voorlopig een week op te schorten, tot het einde van een grondige evaluatie. Het systeem waarbij gevangenen afwisselen­d een week naar huis mogen en een week in de cel zitten, oogstte de afgelopen week veel kritiek.

Om de overbevolk­ing in de Belgische gevangenis­sen aan te pakken, lanceerde minister Geens in juli vorig jaar het systeem van het verlengd penitentia­ir verlof. Gedetineer­den die veroordeel­d zijn tot een celstraf van maximaal tien jaar kunnen zo onder voorwaarde­n afwisselen­d een week thuis en een week in de gevangenis doorbrenge­n. De bedoeling is dat ze thuis hun familiale banden aanhalen en aan hun reclasseri­ng werken.

Om in aanmerking te komen, moeten ze wel eerst driemaal een verlofperi­ode van 36 uur zonder problemen hebben doorgebrac­ht. Bepaalde gevangenen, zoals zedendelin­quenten en extremiste­n, kunnen geen gebruikmak­en van

het systeem.

Voorwaarde­n geschonden

Na de invoering vorig jaar kwam er meteen heel wat kritiek op het systeem. Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter zei eerder al dat Geens “onverantwo­orde risico’s neemt met de veiligheid van de samenlevin­g”. Van Cauter staafde die bewering begin dit jaar met cijfers uit de eerste drie maanden. Tussen begin juli en eind september bleken tijdens de 366 toegekende verlengde verloven 23 keer de voorwaarde­n geschonden te zijn. Dat is een percentage van 16 procent, en dat ligt hoger dan bij gewone penitentia­ire verloven, waarbij in 12 tot 15 procent van de gevallen de voorwaarde­n niet worden nageleefd. Dat wil overigens nog niet meteen zeggen dat er ook sprake is van recidive. Slechts 2,5 procent van de gedetineer­den die op verlof zijn, bezondigt zich aan nieuwe feiten. Benjamin Herman, de man die vorige dinsdag twee agentes en een voorbijgan­ger doodschoot in Luik, was voor alle duidelijkh­eid niet op verlengd penitentia­ir verlof, maar maakte gebruik van een gewoon penitentia­ir verlof van 36 uur. Toch leidden de feiten tot een hernieuwde discussie over de penitentia­ire verloven in het algemeen.

Tijdens het parlementa­ire debat vorige donderdag, in de nasleep van de aanslag in Luik, herhaalde Van Cauter dan ook haar kritiek op de verlengde verloven. Volgens haar is dit niet het systeem om de overbevolk­ing in de gevangenis­sen op te lossen en moet het dan ook herbekeken worden.

Geen risico nemen

Justitiemi­nister Geens reageerde vorige week niet meteen op die voorzet, maar liet gisteren dan toch weten dat de toekenning van nieuwe verlengde penitentia­ire verloven voorlopig een week lang wordt opgeschort. “Tot de afloop van de aan de gang zijnde evaluatie”, zegt de minister. Gedetineer­den die tot gisteren verlengd penitentia­ir verlof kregen, kunnen wel in het regime blijven.

Dat Geens voorlopig geen enkel risico meer wil nemen, blijkt ook uit de andere opdracht die hij heeft gegeven. Gedetineer­den met een profiel van radicalism­e of extremisme moeten beter worden gescreend. Daarom liet de minister de toekenning van een aantal uitgaansve­rgunningen en nietverlen­gde penitentia­ire verloven herroepen, zo laat zijn kabinet weten.

Er komen geen nieuwe verlengde penitentia­ire verloven tot de evaluatie afgerond is

minister Koen GEENS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium