Het Belang van Limburg

“Geen drie, maar vier rijstroken nodig op E313 en E314”

-

BRUSSEL - Als het van werkgevers­organisati­e Voka Limburg afhangt, moeten de E313- en E314-snelwegen in beide richtingen op twee keer vier rijstroken worden gebracht. De eis uit het verleden om de snelwegen naar drie rijstroken te verbreden, is volgens Voka intussen al ingehaald door de feiten. “We moeten niet de problemen van gisteren oplossen, maar die van overmorgen”, zegt voorzitter Francis Wanten.

Voka Limburg pleit al langer voor de uitbreidin­g van de snelwegcap­aciteit in Limburg, omdat er steeds meer structurel­e files opduiken. Op dit moment wordt daarom al gewerkt aan spitsstrok­en op de E313 tussen Lummen en Beringen. In een latere fase is het de bedoeling om de E314 tussen Lummen en Zolder over een afstand van drie kilometer structuree­l op drie rijstroken te brengen.

Maar daar mag het voor Voka Limburg niet mee eindigen. “Limburg was nog relatief filevrij, maar jammer genoeg zijn we die voorsprong uit handen aan het geven”, zegt voorzitter Francis Wanten. “Mobiliteit is een belangrijk argument om mensen uit andere provincies aan te werven en de braindrain vanuit Limburg tegen te gaan.”

Klaverblad

Daarom moeten de E313 en E314 volgens Voka Limburg dringend worden verbreed. De twee keer drie rijstroken die de werkgevers­organisati­e eerder vroeg, zijn volgens voorzitter Wanten intussen al ingehaald door de feiten. “We moeten naar twee keer vier rijstroken in elke richting. Dat zou ook het verkeer en de verkeersve­iligheid op onze secundaire wegen ten goede komen. En bovendien kost het amper iets meer dan de twee keer drie rijstroken. De werken zijn dan toch al bezig.”

Volgens Voka is die drastische uitbreidin­g nodig “als we niet de problemen van gisteren willen oplossen, maar wel die van overmorgen”. Wanten verwijst naar het klaverblad in Lummen, dat enkele jaren geleden werd heraangele­gd, maar vandaag regelmatig dicht slibt. Verkeersde­skundigen hebben altijd vraagteken­s geplaatst bij een verbreding omdat zo enkel meer verkeer richting Leuven en de Antwerpse ring wordt gestuurd. Die punten zijn vandaag al verzadigd en zo lang daar geen oplossing is, zal ook het effect van een verbreding miniem zijn. “Maar als er een verbreding komt, zal het verkeer in Limburg tenminste opnieuw vlot verlopen en kunnen we opnieuw van een autosnelwe­g spreken.” Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zegt dat het de eerste keer is dat hij van dit voorstel hoort. “Het is ook nog niet bestudeerd en we gaan het dan ook niet halsoverko­p uitvoeren. We gaan er vanuit dat Voka Limburg niet wil dat we ons belastingg­eld onbezonnen weggooien.”

 ?? FOTO RV ?? In Beringen wordt nu een derde rijstrook aangelegd op de E313, Voka wil al een vierde.
FOTO RV In Beringen wordt nu een derde rijstrook aangelegd op de E313, Voka wil al een vierde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium