Het Belang van Limburg

Unizo wil vernietigi­ng bijkluswet

-

BRUSSEL - Over de wet op het onbelast bijklussen is gisteren dan toch niet gestemd in de Kamer. De oppositie heeft allerlei amendement­en ingediend die ook nog naar de Raad van State moeten. Unizo wil de wet intussen laten vernietige­n door het Grondwette­lijk Hof.

Open Vld wacht nog altijd op zijn trofee uit de zomer van 2017: het onbelast bijklussen tot 6.000 euro per jaar voor wie minstens vier vijfde werkt of met pensioen is. De procedure waarmee de Franse Gemeenscha­p de boel vertraagde is net afgelopen. Intussen probeerde zelfstandi­genorganis­atie Unizo de wet ook bij te sturen, maar dat is niet gelukt. Dus stappen ze – zodra de wet er is – naar het Grondwette­lijk Hof. “We hebben geen problemen met de klussen voor vereniging­en”, zegt Bart Lodewyckx (foto) van Unizo Limburg. “Met de meeste zaken uit de lijst van de vriendendi­ensten hebben we ook geen probleem, maar met een aantal wel: de sport- en bijlessen, de onderhouds­werken in en rond een huis, hulp bij administra­tie en bij kleine informatic­aproblemen. Die kunnen perfect door ondernemer­s worden uitgevoerd en zijn dus oneerlijke concurrent­ie. Bijklusser­s betalen geen sociale bijdrage en ze moeten geen btw aanrekenen, waardoor hun prijs sowieso 21% lager zal zijn. De Raad van

State zal daar ongetwijfe­ld brandhout van maken.” Op dat advies is het enkele weken wachten. Open Vld wil graag dat de wet deze zomer ingaat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium