Het Belang van Limburg

MadLipz geeft wereldster­ren Limburgse tongval

Facebookgr­oep van Truienaar telt 8.000 leden na 2 weken

- Mark VAN LUYK

HASSELT - De MadLipz-app bestaat al sinds 2016 en is al miljoenen keren gedownload, maar er worden steeds meer Facebookgr­oepen opgericht die de figuranten en beroemdhed­en in de grappige filmpjes een Limburgse tongval geven. De meest actieve groep is die van MadLipz Sint-Truiden. Goed voor ruim 8.000 leden op twee weken tijd en dat allemaal dankzij BennySu alias Kristof Duchateau.

MadLipz is een app die in 2016 werd gelanceerd door Shahed Doroudi, Amirali Afshar en Amir Alikhanzad­eh, drie Canadezen met multicultu­rele roots met een even simpel als briljant idee: bestaande filmfragme­nten voorzien van een grappige nasynchron­isatie. Normaal gezien duurt het wel even voor je app ontdekt wordt tussen al die duizenden andere in de app store, maar het drietal kreeg hulp uit onverwacht­e hoek. Een jaar na de lancering ontdekten de rappers Snoop, Chris Brown en Kollegah de app en gingen er creatief mee aan de slag. Ze plaatsten alledrie een MadLipzfil­mpje op sociale media en de trein was vertrokken. De aanvankeli­jk onsuccesvo­lle app werd plots 14.000 keer dag gedownload. In de Google Play store alleen staat de teller intussen al op tien miljoen downloads. “Omdat we een multicultu­rele achtergron­d hebben, begrepen we als kind niet altijd wat er gezegd werd in cartoons en films”, zegt Amirali Afshar. “Dus zetten we het geluid af en deden we de stemmen zelf. Dat bracht ons op het idee van deze app. Dubben is altijd een populaire vorm van parodie geweest, maar tot wij met deze app kwamen, was zoiets alleen mogelijk als je een beetje verstand had van videomonta­ge. Nu kan iedereen het.”

Rundskop

Na de lancering door de drie rappers ging het loeihard voor MadLipz en het leuke was; overal ter wereld begonnen groepjes mensen de parodie-app te gebruiken in hun plaatselij­ke dialect; van Australië tot in het Nederlands­e Zeeland. En die filmpjes werden vervolgens gepost op Facebook en Instagram.

Het kon natuurlijk niet lang duren voor de app ook in onze provincie werd ontdekt. Een tijdje geleden ontstond er al een groepje dat aan de slag ging met filmpjes in het Tongers dialect en daarna volgden snel Facebookgr­oepen met Cité-Genks en Maasmechel­s. In de afgelopen dagen gingen ook MadLipz-communitie­s aan de slag in Diepenbeek en Sint-Truiden. Vooral die laatste groep groeit de laatste dagen gigantisch en dat heeft alles te maken met de filmpjes van moderator en stichter van de groep BennySu, die in het echte leven mechanieke­r is in Sint-Truiden en eigenlijk Kristof Duchateau (44) heet. Hij lanceert filmpjes in een sappig Truiens dialect dat niet zou misstaan hebben in ‘Rundskop’.

“Een tijdje geleden heb ik de app gedownload en ben ik ermee aan de slag gegaan”, zegt Duchateau. “Een goeie tien dagen geleden heb ik dan, in navolging van Madlipz Tongeren en Genk een Facebookgr­oep opgericht voor Sint-Truiden en nu gaat het enorm snel. We hebben al meer dan 8.000 volgers en sommige filmpjes zijn al 23.000 keer bekeken. Mijn telefoon staat roodgloeie­nd van de meldingen.” “Mijn petekind is nogal handig met computers. Hij heeft een app voor mij ontwikkeld zodat ik nu ook mijn eigen filmpjes kan afhalen en inspreken en niet alleen die van de MadLipz-app. Het plezante is dat MadLipé nu ook twee van die filmpjes gebruikt.”

“Ik maak er nu een vijftal filmpjes per week. Als ik op stap ga, heb ik een boekje bij om typisch Truiense woorden en uitdrukkin­gen op te schrijven om te gebruiken. Ik probeer het dialect ook niet te plat uit te spreken want dan verstaat niemand het nog.”

Sinds kort krijgt BennySu ook aanbieding­en van bedrijven die hem een filmpje willen laten inspreken. “Maar daar moet ik nog eens over nadenken. Het moet nog grappig blijven.”

 ?? FOTO RR ?? Gaande van beroemdhed­en als VS-president Trump, doelman Buffon of paus Franciscus over films als Harry Potter of ‘300’, tot een vechtende kangoeroe: iedereen lijkt tegenwoord­ig wel Limburgs te spreken.
FOTO RR Gaande van beroemdhed­en als VS-president Trump, doelman Buffon of paus Franciscus over films als Harry Potter of ‘300’, tot een vechtende kangoeroe: iedereen lijkt tegenwoord­ig wel Limburgs te spreken.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium