Het Belang van Limburg

Brigitte Macron charmeert bijna alle Fransen

-

PARIJS - Ze zag er weer stijlvol uit, Frankrijks première dame Brigitte Macron, tijdens haar bezoek aan een Franstalig­e school in Ottawa, Canada. Uit een peiling in Paris Match blijkt dat de Fransen dat waarderen. 67 procent vinden dat mevrouw Macron het goed doet.

In tegenstell­ing tot de Amerikaans­e First Lady Melania Trump is Brigitte Macron wel van de partij op de G7-top in Canada. De voorbije dagen was te zien dat ze erg goed kon opschieten met de echtgenote van de Canadese premier Trudeau, Sophie.

Eerder charmeerde de 65-jarige mevrouw Macron ook al de Amerikaans­e president zelf. Tijdens zijn bezoek aan Frankrijk een jaar geleden compliment­eerde hij haar dat ze “in good shape” was – “in goede conditie”. Het leverde Trump prompt een golf van kritiek op.

Sinds deze week staat onomstotel­ijk vast dat Brigitte Macron zelfs in bijzonder goede vorm is, als het om haar waardering­scijfers in de Franse publieke opinie gaat. Een Ifop-onderzoek voor Paris Match wees uit dat 67 procent van de Fransen een uitstekend­e indruk van haar hebben. Daarmee heeft ze haar man grandioos verslagen: die moet het doen met 44 procent goedkeurin­g. Opvallend is dat zowel rechts als links Brigitte Macron goede punten geven. Ze is zelfs goed gezien bij de achterban van de uiterst-linkse Jean-Luc Mélenchon. Alleen de aanhang van Marine Le Pen is overwegend afwijzend.

In de Franse media wordt Brigitte Macron steeds meer gezien als een atout, een troef van Macron. Ze is erin geslaagd om elke faux pas te vermijden, werkt zich nooit in de kijker en is toch in hoge mate in die kijker. De Fransen vinden de ex-lerares “cultivé” (44 procent) en “élégante” (43 procent) maar ook onafhankel­ijk en eigentijds.

Na een dik jaar in het Elysée blijkt Brigitte Macron de op een na populairst­e première dame. Ze moet enkel de onverslijt­bare Bernadette Chirac laten voorgaan.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Brigitte Macron.
FOTO PHOTO NEWS Brigitte Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium