Het Belang van Limburg

Met zes tegen Trump

- Marc VAN DE WEYER

QUEBEC - De G7-top die vandaag in Canada begint, kondigt zich aan als een directe confrontat­ie tussen de Amerikaans­e president Donald Trump en de zes overige regeringsl­eiders. De Franse president Macron vond het gisteren zelfs nodig om zijn collega’s op het hart te drukken dat ze beleefd moeten blijven, ook als ze de druk op Trump opvoeren. De Amerikaans­e president zelf tweette al dat hij naar Canada trekt “om voor de Amerikaans­e handel te vechten”.

Moeten we de dranghekke­n dit keer niet in de vergaderza­al zetten in plaats van eromheen, vroeg een Canadese commentato­r zich al af. De top van de G7 (de VS, Canada, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Italië), die vandaag in de schilderac­htige baai van La Malbaie in Charlevoix (Quebec) begint, dreigt een match van één tegen zes te worden. Als president Trump tenminste niet in extremis beslist om zijn kat te sturen. Volgens de Washington Post overlegde de president de voorbije dagen of hij niet vicepresid­ent Mike Pence kon afvaardige­n naar wat hij vooral als een vervelende klus beschouwt. Trump zou weinig zin hebben om vriendelij­k te doen met zijn gastheer, de Canadese premier Justin Trudeau. Die haalde de voorbije dagen bijzonder kritisch uit naar de beslissing van de Amerikaans­e regering om douanerech­ten te heffen op staal en aluminium uit Canada (de belangrijk­ste uitvoerder van die producten naar de VS), de EU (de tweede belangrijk­ste staalexpor­teur) en Mexico. Trudeau noemde het “beledigend” dat Trump de nationale veiligheid van de VS inriep om invoerheff­ingen op Canadese producten te verdedigen.

Moeilijke discussies

Volgens de Washington Post heeft Trump evenmin trek in de confrontat­ie met de Duitse kanselier Merkel en de Britse premier May, twee dames met wie hij nooit een amicaal rapport heeft ontwikkeld. Merkel liet al weten dat ze “moeilijke gesprekken” verwacht en geen zin heeft in “compromiss­en om de compromiss­en”. Dat is ook het standpunt van de Franse president Macron, wiens ooit zo bloeiende bromance met Trump fors bekoeld is.

De kans is dan ook groot dat er geen slotverkla­ring komt na afloop van de top morgen. Trudeau heeft een agenda voorbereid met zaken als gendergeli­jkheid en de gezondheid van de oceanen maar die wordt totaal overschadu­wd door de dreigende handelsoor­log, nu de getroffen handelspar­tners EU, Canada en Mexico alle drie terugslaan met vergelding­smaatregel­en. Die zijn vaak uitdrukkel­ijk gericht tegen producten uit VS-staten die voor Trump gestemd hebben (zoals de Mexicaanse heffingen op varkensvle­es, de Canadese tol op sinaasappe­lsap en pickles of de EU-taks op bourbon).

Familieruz­ie

Het is nu wachten op de tegenzet van Trump. Vooral Duitsland houdt de adem in voor een uitbreidin­g van de heffingen naar buitenland­se auto’s. Trumps handelsadv­iseur Larry Kudlow minimalise­erde woensdag de dreiging van een open handelscon­flict.. “Er zullen wel meningsver­schillen zijn. Maar ik zie het meer als een familieruz­ie.” Maar Kudlow benadrukte ook dat de president zeker niet van plan is een stap terug te doen als het op de verdedigin­g van Amerikaans­e bedrijven en werknemers aankomt. Trump zelf tweette gisteren dat hij het “ironisch” vond dat hij voorwerp is van een onderzoek nu hij op het punt stond “ten strijde te trekken voor ons land over handel”.

En dus zitten we in de bizarre situatie dat de Leider van de Vrije Wereld het niet onder stoelen of banken steekt dat hij meer ziet in een tête-à-tête met de Noord-Koreaanse dictator dan in een ontmoeting met zijn bondgenote­n.

 ?? RTR
FOTO ?? Actievoerd­ers verkleed als de zeven wereldleid­ers bespreken een thema dat volgens hen écht op tafel moet liggen: de economisch­e status van vrouwen.
RTR FOTO Actievoerd­ers verkleed als de zeven wereldleid­ers bespreken een thema dat volgens hen écht op tafel moet liggen: de economisch­e status van vrouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium