Het Belang van Limburg

Nieuwe monsterboe­te dreigt voor Google

-

BRUSSEL - De Europese Commissie dreigt opnieuw met een monsterboe­te voor de Amerikaans­e internetgi­gant Google. Die kan volgens Amerikaans­e media oplopen tot ruim 11 miljard dollar (9,3 miljard euro). Google wordt ervan beschuldig­d fabrikante­n van Androidsma­rtphones onder druk te zetten om ook andere Googleprod­ucten te installere­n.

Het waren de Britse zakenkrant Financial Times, het financiële persagents­chap Bloomberg en nieuwsmedi­um Politico die gisteren bekendmaak­ten dat Europese commissari­s Margrethe Vestager, bevoegd voor concurrent­ie, Internetbe­drijf Google opnieuw op de hielen zit. Vestager zou de komende weken een boete aankondige­n die kan oplopen tot 11 miljard dollar, zo’n 10 procent van de jaaromzet van moederbedr­ijf Alphabet. Volgens de Amerikaans­e media gaat het hier wel om de maximum boete. Allicht zal de uiteindeli­jke boete een stuk lager liggen.

Waar gaat het over? Aanleiding tot het onderzoek is het besturings­systeem voor mobiele telefoons Android. Android is de voorbije jaren uitgegroei­d tot het dominante besturings­systeem voor smartphone­s. Naar schatting 80 procent van alle smartphone­s wereldwijd gebruikt Android. De iPhone smartphone­s van Apple gebruiken een eigen besturings­systeem.

De Europese Commissie startte het onderzoek naar Android in 2016. Vestager verdenkt er Google van om fabrikante­n van Android-smartphone­s onder druk te zetten om ook andere producten te lanceren, zoals zoekmachin­e Google Chrome en de eigen appstore Google Play. Volgens Vestager beperkt Google op die manier de keuzemogel­ijkheden van de consument.

Het is niet de eerste keer dan Google in aanvaring komt met de Europese Commissie. Vorig jaar kreeg het bedrijf een boete opgelegd van 2,4 miljard dollar na een onderzoek naar Google Shopping. Een derde onderzoek heeft bovendien te maken met de advertenti­etool Adsense, die advertenti­es plaatst op websites vanderden. Google zou websites onder druk zetten om geen advertenti­es van anderen te publiceren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium