Het Belang van Limburg

Heel bouwprojec­t aangepast… voor één boom

Kavels moeten plaats maken voor monumental­e beuk

- Zahra BOUFKER/Roger VANHOUDT

Op de plek waar een nieuwe wijk komt met meer dan honderd woningen, heeft een groenmedew­erker van de stad Beringen een bijzondere ontdekking gedaan. Hij stootte op een monumental­e beukenboom, die meteen werd ‘geadopteer­d’ door de stad. De bouwheren moesten daarop hun plannen aanpassen en twee kavels schrappen.

Steenveld Oost is een nieuwe site voor wijkontwik­keling in Beringen tussen de Zandstraat, Roerdompst­raat, Nachtegaal­straat, Leeuweriks­traat en Molendijk. De Kantonale Bouwmaatsc­happij Beringen (KBM) en bouwmaatsc­happij Vooruitzie­n hebben er ongeveer 108 bouwkavels gepland rond een centraal gelegen groenzone die als park wordt ingericht. Sinds kort zijn de kapwerken begonnen om het terrein voor te bereiden. “Tijdens die werken ontdekte onze medewerker Brecht van groenbehee­r een gigantisch­e beukenboom”, zegt schepen Anne Wouters-Cuypers (CD&V). “De boom heeft een stamomtrek van 3,5 meter en is 24 meter hoog. Hij staat hier al sinds het ontstaan van België.”

De adoptie van de boom is een uniek verhaal, waarin de betrokken bouwmaatsc­happijen, de stad, het Agentschap Natuur en Bos en de Vereniging Openbaar Groen hebben samengewer­kt. “Initieel waren er twee woningen voorzien op de plek van de boom”, zegt Ine Baptist van KBM, eigenaar van de grond. “Maar we konden niet anders dan met de adoptie instemmen. Ik heb samen met mijn collega Bert Cox van Vooruitzie­n de plannen dan moeten herbekijke­n.”

Zonnebrand

Er werd een onderzoek gevoerd om de overleving­skansen van de boom in te schatten. “Na een paar onderhouds­werken, zoals het verwijdere­n van dode takken, kan hij nog jaren doorgroeie­n. Wat de omgeving betreft zijn er wel maatregele­n nodig. Bodemverdi­chting is een grote vijand van bomen. Om

Een groenmedew­erker stuitte op de boom tijdens de kapwerken. Deze beuk staat hier al sinds het ontstaan van België Anne WOUTERS-CUYPERS

Schepen

dat te vermijden plaatsen we een omheining ronde de boom, voorlopig met metalen hekken”, zegt Patrick Everaerts, deskundige bij de stad Beringen. “Een andere vijand van de beuk is zonnebrand. Daardoor kunnen er op de stam barsten ontstaan waarlangs schimmels binnendrin­gen. Daarom hebben we de stam met jute ingepakt.”

Willy Cools van Natuurpunt heeft mee het project begeleid. Hij kent de geschieden­is van deze bomen goed. “We gaan nog veel kunnen genieten van deze boom. Ik ben daarom erg blij met de adoptie. Met de maatregele­n die we gaan nemen hopen we de levensduur van de beuk te verlengen.”

Goede huisvader

“Door elders binnen de projectzon­e grond te ruilen kon het verlies aan woningen gecompense­erd worden en kan de beuk blijven staan. De KBM blijft eigenaar van de grond met de boom en de stad krijgt het adoptierec­ht. Hierbij engageert de KBM zich om de grond als groenzone te behouden. De stad op haar beurt zal de boom als een goede huisvader beheren”, besluit schepen Wouters-Cuypers.

 ?? FOTO ZB ?? Er zijn hekken geplaatst om de boom te beschermen.
FOTO ZB Er zijn hekken geplaatst om de boom te beschermen.
 ?? FOTO ZB ?? De plannen voor de nieuwe woonwijk werden gisteren voorgestel­d.
FOTO ZB De plannen voor de nieuwe woonwijk werden gisteren voorgestel­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium