Het Belang van Limburg

“Ze hield zich voor dood om te kunnen ontsnappen”

Genkenaar (19) die ex-vriendin in hals stak voor rechter

- Shauni DEFERM/Caroline VANDENREYT

“Ze moest doen alsof ze dood was om te kunnen ontsnappen.” Zo beschreef haar advocate hoe een Genks meisje (18) de aanval van haar ex-liefje (19) overleefde. In februari 2017 had de afgewezen kerel haar met een mes in de keel gestoken. Moordpogin­g, oordeelde de Tongerse aanklager die 8 jaar cel vroeg. “Het spijt me, ik beloof het goed te maken”, klonk de jonge Genkenaar.

“Van oktober 2015 tot december 2016 hadden ze een relatie. Maar haar vader en broer mochten het niet weten, ze vonden haar te jong”, beschreef de advocate van het (toen) 18-jarige meisje. Jaloezie en losse handjes waren de relatie fataal geworden, maar hij kon dat niet verkroppen. “Hij belde anoniem, bleef haar lastigvall­en en wilde nog iets afgeven. Toen ze bleef weigeren, dreigde hij ermee haar vader en broer op de hoogte te brengen.”

En dus was ze toch met een vriendin naar een pleintje afgezakt om hem te ontmoeten. “We zijn naar een bosje gewandeld. Ik wou met haar praten in de hoop nog een kans te krijgen. Aan het treinspoor is het uit de hand gelopen”, klonk de 19-jarige Genkenaar. Volgens hem had ze hem op de grond geduwd en had hij daarop met een keukenmes gestoken. En de wurgsporen rond haar nek? “Zal ik wellicht gedaan hebben, maar ik herinner het me niet.” Vreemd, vond de rechtbank. Dat hij wel gedetaille­erd kon beschrijve­n hoe hij daarna geschrokke­n naar huis was gelopen en de politie had gebeld. Aanvankeli­jk zelfs met een leugen: de agenten kregen te horen dat ze allebei overvallen waren. “Ik heb veel spijt van wat ik gedaan heb.”

Hij dreigde ermee haar vader en broer te vertellen van hun geheime relatie als ze niet met hem zou afspreken

Advocate van slachtoffe­r

Stampen

Met veel geluk is hij die dag wel weggekomen, want het mes was 8,5 centimeter diep in de hals gegaan. “Ze moest doen alsof ze dood was om te ontsnappen en nog stampte hij haar om te zien of ze nog bewoog”, aldus de aanklager. Zodra hij weg was, is ze zelf uit het bos geraakt en door vrienden naar het ziekenhuis gebracht. “Ze heeft er een trauma van, slaapt uit angst nog bij haar moeder.” De verdedigin­g gaf ruiterlijk toe dat er maar één schuldige was: de 19-jarige Genkenaar. “Maar we vragen om er opzettelij­ke slagen en verwonding­en van te maken, geen moordpogin­g. Dat was nooit zijn bedoeling. Deze jongen heeft begeleidin­g nodig. Hij wil ook gaan werken om zelf de schade te betalen.” Vonnis op 28 juni.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium