Het Belang van Limburg

Gouverneur schorst leasingcon­tracten van wagens topambtena­ren

- Jozef CROUGHS/Luc ENGELBOS

Gouverneur Herman Reynders heeft de beslissing van het Truiense stadsbestu­ur om twee dure wagens te leasen, geschorst. Dat gebeurde na een doorlichti­ng van het Agentschap Binnenland­s bestuur. Volgens de gouverneur vallen deze wagens niet onder de overeenkom­st die de stad in 2015 afsloot voor haar wagenpark, en ging het schepencol­lege in 2017 zijn boekje te buiten door deze wagens aan twee topambtena­ren toe te kennen.

“Hoewel er meermaals documenten werden opgevraagd, zijn die nooit volledig aan de diensten van de gouverneur overgemaak­t. Beslissing­en zijn niet correct of onwettig genomen, en een aanpassing van het arbeidsreg­lement over het gebruik van dienstwage­ns is pas achteraf goedgekeur­d. Om die reden heeft de gouverneur de beslissing door het schepencol­lege en ook de contracten die door de financieel directeur werden onderteken­d bij de leasingmaa­tschappij, geschorst”, zeggen sp.a-raadsleden Filip Moers en Gert Stas, die in januari 2018 een klacht indienden en nu gelijk krijgen. “Als fractie maken we ons ongerust dat het schepencol­lege op en onwettelij­ke en niet-transparan­te wijze cadeaus geeft aan twee topambtena­ren die er eigenlijk zelf over zouden moeten waken dat procedures worden gevolgd.”

Corrigeren

De meerderhei­d van het stadsbestu­ur ziet het duidelijk anders. “De oppositie maakte enkele maanden geleden inderdaad een klacht over aan de gouverneur in verband met de leasewagen­s van de stad. Het dossier is de voorbije maanden vervolledi­gd, enerzijds door verschille­nde besluiten van de gemeentera­ad en het schepencol­lege, anderzijds door alle detailinfo aan de gouverneur over te dragen. De gouverneur bevestigde nu expliciet de gemeentera­adsbesliss­ing over de dienstwage­ns. De collegebes­luiten werden weliswaar geschorst. Die zullen daarom zo snel mogelijk gecorrigee­rd worden”, reageert burgemeest­er Heeren (CD&V).

Het stadsbestu­ur heeft nu 60 dagen tijd om de schorsing te weerleggen met de nodige documenten. Of de wagens in de tussentijd aan de ketting moeten, is niet helemaal duidelijk.

We maken ons ongerust dat het schepencol­lege op onwettelij­ke wijze cadeaus geeft aan twee topambtena­ren die zelf zouden moeten waken over de procedures Filip MOERS

sp.a

 ?? FOTO JCR ?? Of de wagens voorlopig aan de ketting moeten, is niet helemaal duidelijk.
FOTO JCR Of de wagens voorlopig aan de ketting moeten, is niet helemaal duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium