Het Belang van Limburg

De jacht op merels en konijnen is geopend

- Elke vrijdag vertelt Jan-Roel Driesen over de grote en kleine politieke dingen in onze provincie

Ik weet niet of het u al opgevallen is, maar momenteel wordt in tal van Limburgse gemeenten ijverig jacht gemaakt op de witte merel. Volstrekt geen gemakkelij­ke klus trouwens, want zoals u in eigen tuin ongetwijfe­ld opgemerkt hebt, wordt de gewone huis-en-tuinmerel momenteel geteisterd door het dodelijke Usutu-virus. Laat staan dus dat de witte variant van het beestje eenvoudig te strikken zou zijn, zelfs met de nodige camouflage­kleding en de juiste vangmiddel­en.

Net zozeer in partijmidd­ens wordt momenteel gepuft en gekreund tijdens de doorgedrev­en jacht op geschikte verkiezing­skandidate­n. Ook voor politieke partijen is die witte merel namelijk een gegeerde prooi. Dat geldt trouwens ook voor dat andere zeldzame dier: het witte konijn, bekend van de hoge hoed. Evenmin eenvoudig te strikken, maar eens gespot én gekooid, vertrekt er doorgaans onmiddelli­jk een triomfante­lijk belletje naar de redactie van deze krant: “We hebben ‘m!” Of haar dus. Zo las u eerst in deze krant dat seksuologe Kaat Bollen de Hechtelse politiek moet bevruchten. Smaakgoero­e Benny Bax moet waar nodig zoete broodjes bakken bij N-VA Pelt en voormalig TVL-anker Phillip De Hollogne probeert het bij de blauwbloez­en in Hasselt. Sporters doen het trouwens ook goed in de politieke visvijver. Deze week nog werd met luide trom aangekondi­gd dat voetbaltra­iner Jos Daerden op 14 oktober voor de Bilzense Open Vld moet scoren. Idem voor ex-top-scheids Serge Gumienny in Sint-Truiden (Open Vld), profbiljar­ter Eddy Leppens in Lommel (Lijst Burgemeest­er) en vicekampio­en wakeboarde­n Elke Venken in Dilsen-Stokkem (Open Vld). Nog zo’n geliefkoos­de vijver om uit te putten: ‘familie van’. Denk bijvoorbee­ld aan Toon Vandeurzen in Genk (foto) en Frank Dewael in Hasselt. Of deze week pas gepiloteer­d: Rebecca Dewalque, kleindocht­er van de Riemstse ere-burgemeest­er. En zo regent het stilaan witte konijnen. Nog een paar die intussen de revue passeerden: columniste Ilse Pipeleers in Diepenbeek, Madame Confituur in Zonhoven, C-Mine Crib-manager Jasper Olaerts in Genk, Rock Herk-organisato­r Kristof Schurmans in datzelfde Genk (al is die het Groen-nest intussen alweer uitgevloge­n) en ga zo maar door. U begrijpt dus dat de jongste maanden aardig wat telefoontj­es van bijzonder enthousias­te partijboeg­beelden de redactie bereikten: “Ja hoor, we hebben er weer één!”

Of al die merel- en konijnentr­ofeeën op 14 oktober daadwerkel­ijk zullen renderen, is natuurlijk een ander groot vraagteken. Maar op het grote Limburgse jagersbal kijkt de polonaise nooit om, en wordt intussen toch maar mooi geklonken op zoveel schuttersg­eluk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium