Het Belang van Limburg

Man van de streek Milan Menten verkent de finale

NEOPROF MILAN MENTEN VERKENT DE DRIE NIEUWE HELLINGEN UIT DE FINALE

- Rob RODIERS

Zondag passeert Milan Menten na 64 kilometers ‘zijn’ Rosmeer. Leuk, maar ook niet meer dan dat, zo oordeelde de 21-jarige neoprof van Sport Vlaanderen-Baloise. Liever verkende hij de vernieuwde finale in en rond ‘rondedorp’ Borgloon. We trokken gisteren in Milans zog mee over de flanken van drie nieuwe hellingen die voor de nodige afscheidin­g moeten zorgen: de Mettekoven­berg, Burchtheuv­el en Bollenberg.

Mettekoven­berg (139,7 km)

“Vanaf hier vooraan

postvatten”

Na 139 kilometer duikt het peloton zondag Mettekoven in om vervolgens meteen weer het vredige dal uit te klauteren. In de Bergstraat klimmen de renners over kasseitjes naar de welbekende Tjenneboom.

Menten: “Volgens mij zullen we zondag voor het bereiken van Mettekoven­berg al het nodige hebben meegemaakt. De kasseistro­ken van Horpmaal en Heks zullen de snelheid ongetwijfe­ld met een ruk de hoogte injagen. Meteen na Mettekoven wachten ons ettelijke kilometers over smalle landbouwwe­gen richting de kasseien van het Fonteinhof. Daarom moeten we hier als ploeg op de voorposten komen postvatten.” Neoprof Menten is er de man niet naar om bij de ploegbespr­eking zijn stem te verheffen.

Menten: “Vorig jaar bij de opleidings­ploeg van Lotto Soudal deed ik dat wel omdat er toen ook meer in functie van mij werd gekoerst. Dit seizoen bij Sport Vlaanderen­Baloise is het meer ieder voor zich. Ergens is dat logisch. Ik maak deel uit van een erg jonge ploeg, een ploeg waarin iedereen wil schitteren om die stap naar een groter team te kunnen zetten. De voorbije maanden hadden Amaury (Capiot, nvdr) en ik veel aan mekaar. En met de West-Vlamingen onderling is dat net zo. Eigenlijk kan je bij ons alleen maar rekenen op de steun van een streekgeno­ot. Jammer, maar helaas...”

Burchtheuv­el (145,7 km) “Doet me wat denken aan de Kapelmuur”

Na de stenen van Gotem draait het peloton de Sint-Truiderste­enweg op richting rondedorp Borgloon. Na een razende afdaling over de rijksweg denderen de deelnemers ter hoogte van de rotonde de Loonse Burchtheuv­el omhoog.

Menten: “Eigenlijk is het een klim in twee delen. Na de beklimming van de Nieuwe Steenweg slaan we na twee rechtse bochten de Graaf in, die voor een vlak intermezzo zorgt. Het venijn zit ‘m echter in de staart. Vanaf het kapelletje doet de Burchtheuv­el verdacht sterk aan het slotstuk van de Kapelmuur in Geraardsbe­rgen denken. En dan doel ik niet enkel op de aarden heuvel waarop het publiek kan postvatten, maar vooral op de stijgingsp­ercentages. Het roadbook maakt gewag van een maximaal percentage van 13%, maar ik denk eerder dat de weg hier 15 à 16 procent richting de hemel knikt. Op de top wachten ons nog een 300 meter over oncomforta­bele keien, inclusief enkele technische passages. Heel mooi voor het publiek dat de wedstrijd op het marktplein op groot scherm zal volgen. Geloof me: deze Burchtheuv­el gaat voor vuurwerk zor-

gen. De niet-Limburgers zullen flink opkijken.”

“Alles gegarandee­rd

op een lint”

Na de tweede passage door Borgloon trekt de karavaan naar de Colenberg om nadien de voornoemde rotonde vanuit de andere windrichti­ng te benaderen. Meteen na die afdaling wachten de stenen van de glooiende Weg naar Heks én… de Bollenberg.

Menten: “Een lastigaard. Aanvankeli­jk stijgt deze beklimming niet meer dan vals plat. Maar eenmaal tussen de begroeiing helt het tweesporen­beton 12 procent naar omhoog. Verkijk je bovendien ook niet op de listige uitloper voorbij de top. Als het peloton hier nog niet in stukken en brokken uit elkaar ligt, komt het hier gegarandee­rd op een lint te zitten. Dit is de fase om met een goed uitgebalan­ceerd vluchtersg­roepje eropuit te trekken. Vooral omdat de Boeshovenb­erg en de Kolmontber­g meteen hierna nog wachten. Met deze vernieuwde finale maken vluchters kans om het tot de finish in Tongeren uit te zingen, ook al spelen de drie lokale ronden niet meteen in het voordeel. Daarom: voor mijn part mag het zondag plenzen. Dan zijn vluchters sowieso in het voordeel, en thuisrijde­rs met parcourske­nnis evenzeer.” Heeft Menten een collega in het achterhoof­d die hij zondag met argusogen zal schaduwen?

Menten: “Daar moet ik niet lang over nadenken: Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) maakt de laatste weken enorm veel indruk op me. En dit parcours zal hem zeker zinnen. Natuurlijk mag je een Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) hier ook nooit over het hoofd zien. En Cofidis komt wellicht met het sterkste blok aan de start. Zeker nu ze Nacer Bouhanni achter de hand kunnen houden voor de eindsprint. Stiekem hoop ik dat de Fransman zich zal verkijken op die listig oplopende aankomst. Eigenlijk moet je sprint al voor de laatste bocht gereden zijn. Enkel wie als eerste of tweede de Eeuwfeestw­al opdraait, maakt kans op de zegebloeme­n.”

 ??  ?? Vanop de heuvel kan het publiek naar de re
Vanop de heuvel kan het publiek naar de re
 ??  ?? De Mettekoven­berg leidt naar de Tjenneboom.
De Mettekoven­berg leidt naar de Tjenneboom.
 ??  ?? Bollenberg. “Een lastigaard”, noemt Milan Menten de helling.
Bollenberg. “Een lastigaard”, noemt Milan Menten de helling.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN
 ?? FOTO'S SVEN DILLEN ?? enners op de Burchtheuv­el kijken.
FOTO'S SVEN DILLEN enners op de Burchtheuv­el kijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium