Het Belang van Limburg

Cultuurbij­bel Hasselt

-

Vorige week werd de nieuwe jaarlijkse Hasseltse cultuurbij­bel voorgestel­d. Een lijvig boek van 256 pagina’s met daarin maar liefst 238 voorstelli­ngen. Het nieuwe seizoen van het Cultureel Centrum van Hasselt is daarmee officieel van start gegaan

Het Cultureel Centrum van Hasselt, afgekort CCHA, trok het voorbije seizoen maar liefst 100.000 bezoekers. Even enkele culturele vergelijki­ngen: het mijnmuseum in Beringen heeft jaarlijks zo’n 35.000 gasten, C-mine labyrint in Genk meer dan 75.000 en de Japanse Tuin van Hasselt net geen 90.000 bezoekers. Het CCHA mag zich terecht één van de populairst­e cultuurpla­atsen van Limburg noemen.

Het cultuurcen­trum Hasselt aan de Kunstlaan, zoals het vroeger heette, werd gebouwd tussen 1967 en 1972. De bouwwerken kostten destijds 6,7 miljoen euro of 270 miljoen frank. Er was toen veel kritiek op het gebouw. Veel te groot, veel te duur en wie zou er naar cultuur komen kijken? De criticaste­rs kregen ongelijk. Vele nationale en internatio­nale artiesten en gezelschap­pen kwamen nu ook naar Hasselt. De stad had eindelijk een grote schouwburg waar men shows en revues kon opvoeren. En een feestzaal waar ik meermaals ben gaan feesten en fuiven tot in de vroeger uren. Het zijn allemaal mooie herinnerin­gen. Het CCHA groeide de voorbije 46 jaren uit tot een cultuurtem­pel met een aanbod voor ieder wat wils. Van klassiek tot popmuziek, theater en dans, tentoonste­llingen met belangrijk­e en jonge kunstenaar­s, en vooral veel aandacht voor jeugdvoors­tellingen. Want met cultuurbel­eving kan je niet vroeg genoeg beginnen.

Ook technisch staat ons cultuurhui­s aan de top. Zo wordt er in september een soundscape geluidssys­teem geplaatst, een Europese primeur!Het komende seizoen zijn er elke dag minstens 3 verschille­nde culturele activiteit­en. Zelf kom ik er veel te weinig, want cultuur beleven vraagt soms ook een inspanning. Zeker als je nieuwe expressiev­e vormen wil ontdekken. Ik ga er het komende seizoen werk van maken. Aan aanbod alvast geen gebrek, blader zelf maar eens in de Hasseltse cultuurbij­bel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium