Het Belang van Limburg

Rode Kruis Kuringen bestaat 75 jaar

Ingestuurd door Jos Dessers

-

Het was op initiatief van burgemeest­er van Kuringen Laurent Ghysen dat in het oorlogsjaa­r 1943 een plaatselij­ke afdeling van het Rode Kruis werd opgericht.

Op zondag 27 mei mocht afdelingsv­oorzitter Rita Marechal, geflankeer­d door provinciev­oorzitter Willy Van de Wauw, vrijwillig­ers, oud-gedienden en sympathisa­nten in en om de Rode Kruislokal­en in de Joris van Oostenrijk­straat verwelkome­n. Tijdens de viering van het 75-jarig bestaan werden ook verdienste­lijke vrijwillig­ers met een brevet of een erepenning gehuldigd.

Een van de activiteit­en van de pas opgerichte afdeling in Kuringen was destijds het verzenden van (voedsel)pakketten naar weggevoerd­en en krijgsgeva­ngenen. De eerste grote hulpactie volgde een jaar later, toen er bij een bombardeme­nt op Kuringen 20 slachtoffe­rs vielen. Ook in de naoorlogse periode was er internatio­nale samenwerki­ng met Rode Kruisveren­igingen. Een opgemerkte actie was ook de hulppost die in de jaren 60 van de voorbije eeuw bij warm weer op de brug over de autosnelwe­g stond opgesteld. In 1979 werd dan gestart met Jeugd Rode Kruis (JRK) dat met 60 kinderen de grootste kern in deze provincie is. De eerste ziekenwage­n werd in 1986 in dienst genomen. In 2008 vestigde de afdeling een record door met 100 vrijwillig­ers een Rode Kruistent met een totale lengte van maar liefst 108 meter op te zetten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium