Het Belang van Limburg

De blues van Les Bleus

Frans tennis bereikt historisch dieptepunt

- Marc VERMEIREN

Een land treurt. Zelfs bij de juniores telt Frankrijk geen vertegenwo­ordiger meer in het enkelspel op Roland Garros, het spirituele hart van het tricolore tennis. De Franse mannensect­ie telde zelfs niemand in de tweede week, een primeur sinds 2007. De blues van Les Bleus.

In de catacomben staat hij fier opgesteld: de trofee die Frankrijk eind november 2017 als winnaar van de Davis Cup-finale tegen België omhoog stak. Zes maanden later toont de kaalslag op Roland Garros hoezeer die triomf verblindt, maar dit tornooi is meer dan een momentopna­me. Ook op de Australian Open stond Frankrijk bij de mannen in de tweede week met lege handen. De rest van het gravelseiz­oen bood eveneens een treurige aanblik, met de kwartfinal­e van Gasquet in Monte Carlo als schamele piekpresta­tie.

In de Franse krant Le Monde haalde Toni Nadal, oom en excoach van Rafael Nadal, de Franse tennisfede­ratie onderuit. Zo veel centen, zo weinig resultaat, vond hij. “Fransen zoals Gasquet spelen sierlijker dan Spanjaarde­n, maar ze klampen zich te veel vast aan hun tactiek. Winnaars als Nadal, Federer of Djokovic passen zich aan.” Het leidde tot enige zelfkritie­k bij de bobo’s. “Andere landen beginnen op jongere leeftijd hun talent te vormen en ze leiden oordeelkun­diger op”, sprak Pierre Cherret, technisch directeur van de federatie.

Lui

Sowieso hebben de dertigers JoWilfried Tsonga, Gaël Monfils, Gilles Simon en Richard Gasquet meer verleden dan toekomst. In de herfst van 2008 leek het nochtans slechts een kwestie van tijd voor er weer een Fransman een grand slam zou winnen. Elk van deze prille twintigers stond bij de eerste 20 van het ATP-klassement, maar verder dan de finale van Tsonga in Melbourne 2008 zouden ze niet geraken. Patrick Mouratoglo­u, de Franse coach die sinds 2012 Serena Williams begeleidt, oordeelde vorig jaar in de Volkskrant nog een stuk strenger. “Ik mis ambitie bij de huidige generatie. Al tien jaar geleden riepen ze dat ze in het tijdperk van Federer en Nadal geen grand slam konden winnen. De Fransen willen niet hard werken, ze zijn lui.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Gaël Monfils werd in Parijs uitgeschak­eld door David Goffin.
FOTO PHOTO NEWS Gaël Monfils werd in Parijs uitgeschak­eld door David Goffin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium