Het Belang van Limburg

“Niks mis met een stevig duel”

Wereldkamp­ioen MX2 Pauls Jonass uit Neeroetere­n is ook in tweestrijd verwikkeld

- Jürgen SCHROOTEN

Noem drie wereldkamp­ioenen motorcross uit Neeroetere­n? Het zou een goede quizvraag zijn. Stefan en Harry Everts liggen voor de hand. Maar de derde? ‘t Is nochtans een ‘vers’ exemplaar: Pauls Jonass (21), die vorig jaar wereldkamp­ioen MX2 werd en nu weer op kop staat in dat WK.

Jonass belandde in 2014 in Limburg. Eerst woonde de Let in Lommel, daarna nestelde hij zich in Neeroetere­n, vlakbij zijn conditietr­ainer Willy Linden. “Veel teams hebben hun uitvalsbas­is in Limburg, er zit hier nog altijd een pak know-how. Dat is allicht de reden waarom nog veel buitenland­se rijders naar hier komen”, zegt Jonass. “Voor de circuits moet je het zeker níet doen. Want die sluiten ze hier toch één voor één. Op dat vlak zit je in elk ander land tegenwoord­ig beter. Triestig, want jullie hebben zo’n roemrijk verleden in deze sport.” Jonass is niet iemand die constant tussen België en zijn vaderland pendelt. “Ik ben dit jaar nog maar twee weken in Letland geweest. Natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden. Maar ik heb hier intussen ook een vriendenkr­ing. Ik voel me thuis in Neeroetere­n. Mijn favoriete plekje? ’t Eilandje. Ik ga in die buurt vaak lopen of fietsen én er is een gezellige brasserie.”

Wake-up call

Jonass begon als een speer aan het WK. Hij won meteen drie GP’s op rij, telkens met een dubbele reekszege. “Het ging zelfs te goed”, blikt hij nu terug. “Ik had plots te veel vertrouwen. Daardoor geraakte ik mijn focus wat kwijt. Gevolg: twee ontgoochel­ende GP’s in Italië en Portugal. Ik heb daar heel wat punten te grabbel gegooid. Het was geen ramp, maar wel een goede wake-up call.” Net als in de MXGP is de titelstrij­d in de MX2 ook gereduceer­d tot een gevecht tussen twee KTMrijder: Jonass, die al vijf GP’s won en teammaat Jorge Prado, die al vier keer de beste was. Het verschil tussen de twee: slechts 28 punten, terwijl er nog 550 te verdienen zijn. De sfeer zal dus, op de vooravond van de GP van Frankrijk, weer te snijden zijn binnen het team. “Dat valt eigenlijk nog goed mee”, aldus Jonass. “KTM heeft dit zien aankomen en heeft het team in twee groepen opgesplits­t. Prado werd bij Cairoli ondergebra­cht, ik bij Herlings. Zo vormen we twee aparte blokken binnen het grote KTM-team. Een goede beslissing. Prado, een Spanjaard zit nu bij de Italianen. Goed, want die hebben dezelfde mentalitei­t. Zij vormen ook eerder de talentvoll­e groep, terwijl wij meer de werkers zijn.”

Zeg je nu dat Prado meer talent heeft dan jij? “Inderdaad. Hij rijdt heel mooi en makkelijk, daar ben ik soms jaloers op. Ik ben meer een werker op de motor. Ieder zijn wapens hé. Er zijn nu eenmaal verschille­nde manieren om wereldkamp­ioen te worden.”

Wie valt, klaagt

Vorige week zat het spel op de wagen in de MXGP. Cairoli ging onderuit na een duel met Herlings en verweet de Nederlande­r te agressief gedrag. “Ik heb de beelden ook gezien. Daar was niks mis mee”, zegt Jonass. “Dat was gewoon een stevig duel, een race-incident. Het zijn nu eenmaal twee winnaars. Als er dan eentje valt, gaat die klagen. Zo simpel is het. Hard mag, zolang het maar correct blijft. In de MX2 zijn de duels tussen Prado en mij tot dusver heel proper gebleven. Ik hoop dat het zo blijft, want die strijd zou wel eens tot de laatste Grote Prijs kunnen duren.”

Ook op mentaal vlak zou het dus een loodzwaar gevecht kunnen worden. Maar Jonass is gewapend. “Ik werk sinds dit jaar samen met Harry Everts”, vertelt de Let. “Hij mag dan wel 66 jaar zijn, ik leer nog enorm veel van hem. Elke dag. Vooral op het mentale vlak is hij een crack. Harry is een geboren winnaar.”

Prado heeft meer talent. Daar ben ik soms jaloers op. Ik ben meer een werker. Maar op die manier kan je ook wereldkamp­ioen worden

Pauls JONASS

 ?? FOTO RAY ARCHER ?? Het doel van Pauls Jonass is duidelijk: hij wil ook dit jaar de nummer 1 zijn.
FOTO RAY ARCHER Het doel van Pauls Jonass is duidelijk: hij wil ook dit jaar de nummer 1 zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium