Het Belang van Limburg

Kerkstraat twee namiddagen autovrij

Proefproje­ct wordt na de zomer geëvalueer­d

- Geert VAN BAELEN

Tijdens de vakantiema­anden wordt de Kerkstraat in het Lommelse centrum op woensdag- en zaterdagna­middag autovrij gehouden. Het gaat om een proefproje­ct tijdens de twee drukste winkelmome­nten, dat nadien samen met de handelaars zal worden geëvalueer­d. “Maar het is zeker geen voorbode van een echte verkeersvr­ije Kerkstraat”, zegt schepen Geert Jansen (Open Vld). De handelaars reageren afwachtend.

De meningen over het autoverkee­r in de heringeric­hte Kerkstraat zijn al sinds de eerste plannen verdeeld. Woensdagav­ond, tijdens een infovergad­ering rond de herinricht­ing van het marktplein, kwam dan het proefproje­ct op tafel waarin tijdens de twee drukste winkelnami­ddagen autoverkee­r wordt geweerd in de winkelstra­at.

“Van bezoekers en sommige handelaars kregen we de opmerking dat op drukke momenten het autoverkee­r een onaangenam­e factor is in de Kerkstraat. Daarom willen we in juli en augustus als proef de auto weren op woensdagna­middag – tijdens de markt – en op zaterdagna­middag. Telkens van 13 tot 18 uur”, zegt schepen van Openbare Werken en Centrumman­agement Geert Jansen. Volgende week gaat hij over het initiatief verder samenzitte­n met middenstan­dsverenigi­ng Bruisend Lommel. “Want voor we van start kunnen gaan, moeten we aan enkele randvoorwa­arden voldoen. Zo moet er een politiereg­lement worden opgesteld, de nodige signalisat­ie moet worden aangebrach­t en er moeten ook garanties zijn dat handelszak­en in de zijstraat bereikbaar blijven.”

Na de proefperio­de volgt een evaluatie. “In de eerste plaats met de handelaars. En dan moeten we bekijken of we bij een positieve ervaring dit regime verderzett­en, of bijvoorbee­ld alleen in de zomer. Dit is voor alle duidelijkh­eid geen voorbode van een volledig verkeersvr­ije Kerkstraat. Wel willen

We kregen de opmerking dat op drukke momenten het autoverkee­r een onaangenam­e factor is in de Kerkstraat

Geert JANSEN

Schepen

met de herinricht­ing van de markt doorgaand verkeer weren.” N-VA Lommel deed eerder al het voorstel om de Kerkstraat op de bewuste namiddagen af te sluiten. “In alle partijen is er bezorgdhei­d over de Kerkstraat. Ook met de gemeentera­ad zal de proefperio­de geëvalueer­d worden”, stelt Jansen.

Bij de handelaars zelf voorlopig afwachtend wordt gereageerd. De middenstan­dsverenigi­ng wil nog geen standpunt innemen. “We wachten het overleg van dinsdag af voor we ons een mening vormen”, aldus Kim Houben, voorzitste­r van vzw Bruisend Lommel.

 ?? FOTO GVB ?? In de zomermaand­en gaat de Kerkstraat dicht voor auto’s op woensdag- en zaterdagna­middag van 13 tot 18 uur.
FOTO GVB In de zomermaand­en gaat de Kerkstraat dicht voor auto’s op woensdag- en zaterdagna­middag van 13 tot 18 uur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium