Het Belang van Limburg

“Eerste processie in honderd jaar”

Herbricht herdenkt slachtoffe­rs WOI aan kapel

- Johnny GEURTS/Guido KERCKHOVEN

De kapel van het Heilig Hart in het Neerharens­e gehucht Herbricht wordt vandaag 100 jaar en dat wordt gevierd met een processie. “De eerste in die honderd jaar”, klinkt het. Bij de kapel aan de oevers van de Maas houden immers nog altijd heel wat wandelaars, fietsers en gelovigen halt voor een dankgebedj­e of Weesgegroe­t.

Neerharen telt vier kapelletje­s. “Maar voor de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog wilden we iets rond deze kapel doen. De eigenaars van de vroegere monumental­e boerderij bouwden de kapel opgedragen aan het Heilig Hart, uit dankbaarhe­id dat hun zoon Jozef in 1918 gezond en wel teruggekee­rd was van het front”, verduideli­jkt Peter Claeys, die het voortouw nam om deze eerste processie in te richten. De kerkfabrie­k, parochie- en dorpsraad trekken mee aan de kar.

Winterbedd­ing

Het parcours van de processie telt nog maar weinig huizen. “Ze zijn op een viertal na, allemaal verdwenen in de winterbedd­ing van de Maas. Ook de boerderij naast de kapel verdween jaren geleden. De kapel leek eenzelfde lot beschoren, maar gelukkig konden enkele burgers samen met pastoor Gust voorkomen dat het gebedshuis­je gesloopt werd. En later heeft Lowieke, kapper uit Rekem, samen met zijn echtgenote Mia veel tijd en energie gestoken in de grondige renovatie van de jubilerend­e kapel”, stelt Peter Verheyen, secretaris van de dorpsraad in Neerharen.

Pendelbus

Vanavond om 18 uur vertrekt de processie aan de kerk van Neerharen, om vervolgens zo’n 2 kilometer af te leggen naar de kapel in het idyllische Herbricht. “Uiteraard wordt het beeld van het Heilg Hart gedragen onder een baldakijn en lopen ook de eerste communican­tjes van Neerharen mee in de processie die de route aandoet via de Kasteelstr­aat langs de bunker richting de Geulerweg. Samen met het kerkkoor is er een misviering om 19 uur aan de kapel. Voor wie slecht ter been is wordt ere en pendelbus voorzien”, zegt Jos Gerets, voorzitter van de kerkfabrie­k.

De eigenaars van de vroegere monumental­e boerderij bouwden de kapel uit dankbaarhe­id toen hun zoon Jozef in 1918 gezond en wel teruggekee­rde van het front

Peter CLAEYS

 ?? FOTO JOGE ?? De vrijwillig­ers van de kerkfabrie­k, parochie- en dorpsraad organiseer­den een processie die hulde brengt aan de 100 jaar oude Heilg Hart Kapel in Herbricht.
FOTO JOGE De vrijwillig­ers van de kerkfabrie­k, parochie- en dorpsraad organiseer­den een processie die hulde brengt aan de 100 jaar oude Heilg Hart Kapel in Herbricht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium