Het Belang van Limburg

“Ik liet elke Diepenbeke­naar aan het woord”

Erno Sourbron maakt zondag laatste aflevering van radioprogr­amma ‘Etalage’

- Dirk JACOBS

“Ik heb het toch ver gebracht. Schepen Jos Leroi deed jaren mijn voorprogra­mma en schepen Karen Alders las bij mij het nieuws voor.” Diepenbeke­naar Erno Sourbron grijnst veelzeggen­d. Zondag zet de 65-jarige een punt achter liefst 28 jaar lokale radio VRD. “Ik ga het zeker missen. Maar er valt ook een last van mijn schouders. Elke week gasten in de studio krijgen is geen makkie.”

“Hoeveel luisteraar­s ik had, heb ik nooit geweten. Maar door de jaren heen kregen we ontzettend veel reacties”, zegt Sourbron. “Als er vrijkaarte­n te geef waren, moest ik zelfs een telefonist­e meenemen. Dan rinkelde de telefoon het hele uur door. En op straat, in de winkel, mensen spraken me overal aan. Ik denk omdat ik echt iedereen aan het woord heb gelaten, van de burgemeest­ers tot Jan met de pet, elke Diepenbeke­naar die iets te vertellen had, was welkom.”

“Toen ik bij VRD startte, ging er plots een andere wereld voor me open. Ik interviewd­e vereniging­en waar ik nog nooit van gehoord had, kreeg mensen over de vloer met prachtige, soms ontroerend­e verhalen en ik interviewd­e in die jaren meer dan 20 Diepenbeek­se miss-kandidates. Twee van hen zijn zelfs Miss Limburg geworden nadien. Het meest speciaal was voor mij een man die in de studio zijn uitvinding kwam voorstelle­n. Hij haalde een plastic buis boven en schoof daaruit heel voorzichti­g een soort houten ketting die nog eens opsplitste in twee kettingen. Zes jaar had hij eraan gewerkt. Hij wilde het tonen, maar begreep niet dat dat op de radio niet werkte. Toen was er nog geen sprake van een camera of internetve­rbinding. Ik heb het met handen en voeten moeten uitleggen.”

Duizend

De laatste uitzending van Erno is ook precies de duizendste aflevering van zijn programma ‘Etalage’. “28 jaar geleden heb ik Giedo Wysmans opgevolgd. Zijn programma heette ‘Rolluik’, dat van mij logischerw­ijze dus ‘Etalage’. Aanvankeli­jk liep het programma van 13 tot 14 uur, na verloop van tijd werd dat van 12 tot 13 uur. Na 28 jaar kan ik nu ’s zondags weer thuis middag eten. Mijn vrouw Lieve gaat niet weten wat er gebeurt. Maar ze heeft me altijd voluit gesteund hierin, ook toen de kinderen nog klein waren en dit allemaal niet zo evident was.”

Roger Simons

“Mijn eerste gast vinden was geen sinecure. Maar in de buurt woonde ‘Steven van Jef van Fengske’, ook bekend als Steven Knapen, en die had een speciale gave. Hij kon als geen ander de toen bekende stem van BRT-correspond­ent Roger Simons in Londen nabootsen. Iedereen was ermee weg. Fantastisc­h. Ik heb Steven gevraagd of hij er zondag bij kon zijn voor de allerlaats­te uitzending. Maar het lukte hem echt niet. Bijzonder jammer. Wie er wel bij zal zijn is Armand Mesotten, de Diepenbeke­naar

Erno SOURBRON die ik wellicht het vaakst interviewd­e, een icoon.”

En dan valt het doek over Erno’s radiocarri­ère. “VRD is opgegaan in een regiozende­r, voor mijn soort verhalen en vooral voor de muziek die ik zelf koos, is er niet echt plaats meer. Maar ik ben VRD dankbaar, ik ben de Diepenbeke­naren dankbaar voor de kansen die ze me gegeven hebben. En op 65 met pensioen gaan, is geen schande.”

→ Zondag wordt de duizendste ‘Etalage’ live opgenomen in OC De Plak in Diepenbeek. Wie dat wil, kan er gratis gaan kijken. De opname start om 14 uur. Op 17 juni valt dan een compilatie, met een interview met Erno zelf, te beluistere­n op VRD.

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Erno Sourbron: “Na 28 jaar kan ik op zondagmidd­ag weer thuis eten. Mijn vrouw gaat niet weten wat er gebeurt.”
Foto SVEN DILLEN Erno Sourbron: “Na 28 jaar kan ik op zondagmidd­ag weer thuis eten. Mijn vrouw gaat niet weten wat er gebeurt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium