Het Belang van Limburg

Erven wordt een beetje goedkoper

Ook successier­echten veranderen

-

HASSELT - Niet alleen de regels over hoeveel en van wie u moet erven, ondergaan op 1 september een wijziging. Ook de successier­echten – een gewestelij­ke materie - veranderen, zij het eerder beperkt. Voor de nabestaand­en van wie in Vlaanderen overlijdt, wordt het leed nu een beetje minder zwaar. Zeker voor wie van zijn broer of zus zal erven. Het is voorlopig wel nog even wachten op de stemming van de officiële tarieven.

Als u sterft, rekenen uw broers of zussen zich best nog niet rijk. Op bedragen tot 75.000 euro betalen zij 30 % successier­echten. Is de familieban­d minder nauw, dan loopt het percentage zelfs op tot 45% Wie meer dan 125.000 euro hoopt te krijgen, ziet daarvan liefst 65% naar de staat gaan. Zelfs al gaat het om een broer of zus.

Het goede nieuws is dat het hoogste tarief vanaf september verlaagt zodat in de toekomst niemand nog meer dan 55%successier­echten dient op te hoesten. Nog een nieuwtje van de Vlaamse regering is het nieuwe tarief van 25% voor broers en zussen. Dit is enkel van toepassing op bedragen tot 35.000 euro. “Het komt de middenklas­se ten goede. De gemiddelde erfenis in de zijlijn be- draagt immers 28.000 Vlaanderen”, luidt het.

Onder 21 jaar

Erfenisspr­ong

euro

in

Vlaanderen voorziet vanaf september beschermin­g voor jongeren die voor hun 21ste hun beide ouders verliezen. Ze krijgen vrijstelli­ng van successier­echten op de gezinswoni­ng en op de eerste schijf van 75.000 euro roerende goederen. Goed voor een belastingv­erlaging van maximaal 3.750 euro. Bijgevolg moeten weeskinder­en niet langer het ouderlijke huis verkopen omdat ze anders de successier­echten niet kunnen betalen.

Vlaanderen speelt met de erfenisspr­ong ook in op de hervorming van de federale erfrechtre­gels. Wie een erfenis van zijn ouders krijgt, kan deze volledig of deels en zonder successier­echten te betalen, doorspelen naar de kinderen. Voorwaarde is dat dit binnen het jaar gebeurt. Zo passeert de erfenis van de grootouder­s maar een keer via de fiscus in het systeem van de successier­echten. Het idee erachter is dat we langer leven en velen al met pensioen zijn als ze van de ouders erven. De kleinkinde­ren zetten dan onder meer hun eerste stappen op de vastgoedma­rkt en kunnen het geld beter gebruiken.

Echtgenoot

Aan de belasting voor de langstleve­nde partner verandert er nagenoeg niets. De erfgenaam moet zoals nu geen successier­echten op de gezinswoni­ng betalen die hij of zij in handen krijgt en kan van het vruchtgebr­uik genieten. Wel komt er een vrijstelli­ng voor de eerste 50.000 euro roerende goederen zoals voor geld en juwelen, goed voor een belastingv­erminderin­g van 1.500 euro. De tarieven van 9% voor erfenissen tot 250.000 euro en 27% voor alles daarboven blijven behouden.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? De langstleve­nde partner moet zoals nu geen successier­echten betalen op de gezinswoni­ng.
FOTO SHUTTERSTO­CK De langstleve­nde partner moet zoals nu geen successier­echten betalen op de gezinswoni­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium