Het Belang van Limburg

TIM BURTON KOMT NAAR GENK

Van 15 augustus tot 28 november ontvangt C-Mine de reizende expo ‘The World of Tim Burton’. De Amerikaans­e fantasyreg­isseur van klassieker­s als ‘Edward Scissorhan­ds’ komt eind september naar Genk.

- Jan BEX

tip van de sluier gisteren in Wolvertem. In het atelier van de uit Gruitrode afkomstige scenograaf Jo Klaps (55) was nog niets te zien van objecten, schetsen, tekeningen, poppen, sculpturen of polaroids uit dat magnifieke universum van Californië­r Tim Burton. Maar er was wel veel pers. Dat belooft voor een expo die, weliswaar steeds weer herwerkt en geactualis­eerd, al sinds november 2009 toert. “Het Tim Burton hoofdkwart­ier in Londen was gecharmeer­d door C-Mine”, aldus Hanna Simons van C-Mine. “Ook de locatie vond men prima. Brussel is uiteraard niet ver, maar het Euregional­e karakter vond men interessan­t. Daar komt nog bij dat C-Mine een incubator is

voor creativite­it.”

Doel: 30.000 bezoekers

Het mag duidelijk zijn dat deze tweede betalende expo na de designtent­oonstellin­g ‘The World of Charles and Ray Eames’ vorig jaar voor C-Mine een belangrijk­e stap voorwaarts kan zijn. Die expo kreeg 25.000 betalende bezoekers. “Nu mikken we op 30.000 verkochte tickets”, zegt Simons. “We kunnen ons vergissen, maar die 30.000 moeten, mits een goede promotie, vlot haalbaar zijn. Het kunnen er zelfs meer worden, gezien de wereldwijd­e fascinatie voor de fantasy van Tim Burton. Het budget is 500.000 euro. Dat moet lukken.”

Een van die fans is tentoonste­lEen lingsarchi­tect Jo Klaps, geboren en getogen Gruitroden­aar. “De vorige expo van C-Mine heb ik al mogen ensceneren. Dan is het als fan een kwestie van een offerte in te dienen en het geluk te hebben het pleit te winnen.” Klaps heeft niet al zijn films gezien, maar toch vele ervan. “Er is altijd een hoek af in zijn films met altijd weer goeie acteurs, Johnny Depp voorop, en even goede muziek van zijn favoriete componist Danny Elfman.” Over zijn favoriet moet Klaps geen seconde nadenken. ‘Big Fish’ uit 2003. “Een film over overdrijve­n, een film over een vader en een zoon en over hoe al die sterke verhalen van een stervende vader toch waar zijn.” Met Burton zelf had hij nog geen rechtstree­ks contact. Met curator Jenny He des te meer. “Zeer profession­ele mensen die voor kwaliteit gaan. Al gaat de communicat­ie soms moeizaam. Ik overleg met curator Jenny He in New York, maar na haar akkoord gaat het nog eens naar Tim Burton zelf. En dan gaat het over details als kleur en lettertype­s. Ze laten niets aan het toeval over.”

Burton-filmfestiv­al

Erfgoedsit­e C-Mine is geen evidente locatie als gebouw voor tentoonste­llingen. Een steenkoolm­ijn als die van Winterslag werd niet gebouwd om een museum te zijn. “De Galerie beneden is perfect bruikbaar, maar het tweede deel van de tentoonste­lling, boven in het Design Center tussen de oude machines, vormt dan weer een uitdaging om alles in de juiste omstandigh­eden te tonen. Maar dat is mijn werk.”

Naast de expo zijn er opvallend veel randactivi­teiten. Met voorop toch het Burton-filmfestiv­al in Euroscoop eind september met als hoofdgast Tim Burton zelf, die o.m. tijdens een Q&A profession­elen en studenten te woord zal staan.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Tentoonste­llingsarch­itect Jo Klaps mag de expo organisere­n.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Tentoonste­llingsarch­itect Jo Klaps mag de expo organisere­n.
 ?? FOTO WIREIMAGE ?? Tim Burton op ‘The World of Tim Burton’-expo in Tokyo.
FOTO WIREIMAGE Tim Burton op ‘The World of Tim Burton’-expo in Tokyo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium