Het Belang van Limburg

FRANCKEN OP HET STRAFBANKJ­E

Onze Wetstraatj­ournalist Liliana Casagrande houdt ogen en oren voor u open in Brussel

-

Het is stilaan een gewoonte aan het worden: Theo Francken die van voor in de Kamer op een strafbankj­e zit. Vijftien fracties die vragen stellen over zijn laatste uitspraken en de premier die antwoordt. De ezelsoren kan je er zo bij denken. Francken mag luisteren naar wat iedereen van hem vindt, maar mag niet reageren. Voor iemand met zijn temperamen­t moet dat zweten zijn. Gelukkig heeft hij nog zijn gsm als eeuwige afleider. De oppositie had anders ook wel Francken zelf aan de tand willen voelen. Sommigen toch, maar tegelijker­tijd wilden vriend en vijand ook weten wat de premier nu dacht van de uitspraken over het omzeilen van het Europese mensenrech­tenhof. En of Francken in naam van de regering sprak of niet toen hij het over push backs had. Monica De Coninck (sp.a) wees er op dat hij voor één keer zijn standpunte­n niet via Twitter of Facebook wereldkund­ig had gemaakt. “Maar wel als officiële vertegenwo­ordiger van de regering. Vertrouw je de staatssecr­etaris nog of ga je in het vervolg zelf naar de vergaderin­gen?”, wilde ze weten van de premier. “Ministers spreken altijd namens de regering en nooit in eigen naam”, riep Patrick Dewael die in één ruk nog eens uithaalde naar sp.a. “Push backs? Ik herinner me dat Crombez daar ook ooit voor was.” Francken had in hetzelfde ‘doorstep’-interview dat heel Europa is rondgegaan, ook gezegd dat zonder oplossing van de migratiecr­isis, er over vijf jaar geen Europese Unie meer is. “Hij heeft ook al eens het einde van België aangekondi­gd. Wishful thinking”, voegde Dewael er aan toe. Waarop bijna iedereen applaudiss­eerde, behalve de N-VA’ers.

De altijd even bedaarde Servais Verherstra­eten (CD&V) schoot helemaal raak. Hij had de nieuwkomer­sverklarin­g van Theo Francken opgediept, het document dat iedereen die nieuw is in dit land, zou moeten onderteken­en, zo wil de staatssecr­etaris. Toch als dit ooit goedgekeur­d geraakt. “Daarin staat dat nieuwkomer­s het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens moeten respectere­n. Als dat voor hen geldt, dan zeker voor een regeringsl­eider”, zei Verherstra­eten.

Premier Michel viel Francken niet openlijk aan, maar hij verdedigde wel alle Europese regels voor mensenrech­ten, wat toch ongeveer neerkomt op een flinke tik. Binnenkort trekt de premier zelf naar een Europese top over migratie, die ook bedoeld is voor de nummer één van een land en niet voor die in de pikorde daaronder. Daar zal hij aankondige­n dat hij te vinden is voor hot spots voor asielzoeke­rs in landen als Tsjaad, Mali en Niger, net zoals zijn vriend Macron. Het idee van Francken om die in Tunesië uit te bouwen, is iets wat de premier niet zal verdedigen, zo horen we in de wandelgang­en. Als straf?

 ?? FOTO PHN ?? Premier Michel tikte staatssecr­etaris Theo Francken gisteren op de vingers voor zijn forse uitspraken over pushbacks.
FOTO PHN Premier Michel tikte staatssecr­etaris Theo Francken gisteren op de vingers voor zijn forse uitspraken over pushbacks.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium