Het Belang van Limburg

Ondernemer­sprijs Herman Dessers voor topchef Bert Meewis

Herman Desserspri­js naar uitbaters restaurant Slagmolen

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - Omwille van zijn culinaire prestaties wordt het Opglabbeek­se sterrenres­taurant Slagmolen al jaren geloofd en gelauwerd. Nu wordt de kooktempel ook erkend omwille van zijn verdienste­n voor Limburg. Topchef Bert Meewis en gastvrouw Karlijn Libbrecht kregen gisteren de ondernemer­sprijs Herman Dessers van Voka-Limburg.

De ondernemer­sprijs Herman Dessers werd gisteravon­d uitgereikt tijdens de jaarvergad­ering van Voka Limburg. Topchef Bert Meewis en zijn echtgenote Karlijn Libbrecht, in 2017 nog verkozen tot gastvrouw van het jaar, volgen André Knaepen van het IT-bedrijf Cegeka op en haalden het in de finale van topvrouw Mireille Mertens van het toeleverin­gsbedrijf Autoneum en van Wouter Uten en Tom Martens van het softwarebe­drijf Ugentec. Voka Limburg koos dit jaar bewust voor finalisten in verschille­nde sectoren: het toerisme en de gastronomi­e met een van onze toprestaur­ants, de maakindust­rie met een toeleveran­cier van het eerste uur van Ford Genk die een succesvoll­e doorstart realiseerd­e en een technologi­ebedrijf dat symbool staat voor het recordaant­al starters in onze provincie. Het toprestaur­ant haalde het. De juryleden hielden bij hun beraadslag­ing rekening met het belang van restaurant Slagmolen voor de Limburgse gastronomi­e en het toerisme. Met twee Michelinst­erren en een quotering van 18/20 in de Gault Milliau zetten Meewis en Libbrecht de Limburgse gastronomi­e al 20 jaar op de kaart. Ze werpen zich niet alleen op als ambassadeu­rs van de Limburgse streekprod­ucten maar ze laten hun stem ook horen in het horecadeba­t, zo luidt het. Het was een zichtbaar geëmotione­erde Bert Meewis die de prijs in ontvangst nam. “Dit komt heel onverwacht”, aldus de topchef. “Ik had niet eens een toespraak voorbereid.”

De winnaars van de Desserspri­js van dit jaar zijn de eersten die bovendien ooit hebben gekookt voor een groot deel van de deelnemers aan de jaarvergad­ering van VokaLimbur­g. “Niet alleen voor de deelnemers, maar zelfs voor verschille­nde van onze voorganger­s”, aldus Meewis. “Dat maakt het wel heel speciaal. Ik sta voor het eerst in 24 jaar vanavond niet zelf achter de potten, maar het is voor ons hele team een prachtige bekroning.”

Jezelf blijven

Meewis en Libbrecht gingen in 1994 van start met hun zaak die een ode wil brengen aan de Franse keuken. Al die jaren bleef het restaurant Slagmolen zichzelf, wars van trends. “De klassieke keuken is hipper dan ooit”, zei hij enkele jaren geleden in een interview. Het culinaire werk van Meewis is

Ik sta voor het eerst in 24 jaar niet zelf achter de potten, maar het is voor ons hele team een prachtige bekroning

Bert MEEWIS Chef Slagmolen

inmiddels bekend tot ver buiten de provincieg­renzen. Zo volgde hij vorig jaar Yves Matagne op als Belgian Star Chef bij luchtvaarm­aatschappi­j Brussel Airlines. Vorig jaar konden ook de deelnemers van het festival Tomorrowla­nd genieten van zijn lekkernije­n. De ondernemer­sprijs Herman Dessers, die voor het eerst werd uitgereikt in 1994, gaat elk jaar naar een Limburger, een Limburgs bedrijf, een vereniging, instelling of groep die op economisch, sociaal, cultureel of wetenschap­pelijk gebied een opmerkelij­ke prestaties heeft geleverd.

 ?? FOTO SM ?? Meewis en zijn vrouw Karlijn Libbrecht kregen de prijs voor hun culinaire prestaties in sterrenzaa­k Slagmolen in Opglabbeek.
FOTO SM Meewis en zijn vrouw Karlijn Libbrecht kregen de prijs voor hun culinaire prestaties in sterrenzaa­k Slagmolen in Opglabbeek.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Topchef Bert Meewis (links) en gastvrouw Karlijn Libbrecht van restaurant Slagmolen krijgen hun prijs uit handen van Voka Limburg-voorzitter Francis Wanten.
FOTO SERGE MINTEN Topchef Bert Meewis (links) en gastvrouw Karlijn Libbrecht van restaurant Slagmolen krijgen hun prijs uit handen van Voka Limburg-voorzitter Francis Wanten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium