Het Belang van Limburg

Jasper Philipsen in het roze

Gerben Thijssen juicht te vroeg en grijpt zo naast overwinnin­g

- Freddy VAES

Limburg boven in de Baby Giro, één van de hoogst aangeschre­ven rittenweds­trijden voor beloften. Gerben Thijssen greep weliswaar net naast de dagzege, omdat hij te vroeg juichte, maar Jasper Philipsen pakte wél de leiderstru­i, dankzij zijn derde plaats in die sprint.

Philipsen deed het donderdag al schitteren­d in de proloog, waarin hij tweede werd, op amper één seconde van de Italiaan Affini. Maar een derde plaats in de spurt vrijdag leverde de knaap uit Ham vrijdag vier seconden bonificati­e en dus de roze leiderstru­i op. “Schitteren­d toch”, reageert Philipsen. “Ik zal net niet in die roze trui slapen, maar veel scheelt het toch niet. (lacht) Uiteraard was ik na die proloog een tikkeltje ontgoochel­d. Verliezen met één seconde is niet fijn. Al kon ik mezelf niets verwijten. Ik had alles gegeven. Bovendien is Affini echt wel een specialist. Ik wist vooraf dat het moeilijk zou zijn om hem te kloppen. Eigenlijk mag ik tevreden zijn dat ik hem nog zo dicht benaderde. Bovendien wist ik dat er een grote kans bestond dat de eerste rit op een groepsspur­t zou eindigen en dat ik dan via bonificati­es toch nog het roze zou kunnen pakken. Dat is dus ook gebeurd. Zaterdag wordt het een lastige rit. We doen nog niet het echte hooggeberg­te aan. Maar toch zal het moeilijk worden om die roze trui te behouden. Al ga ik het ze- ker proberen. Mocht ik hem echter verliezen, is dat geen ramp. Ik weet dat ik hem sowieso zal kwijtspele­n, want er volgen nog hele zware bergetappe­s, die geen spek voor mijn bek zijn.”

Duivel uit doosje

Gerben Thijssen werd vrijdag met het kleinste verschil geklopt door Giovanni Lonardi. De Genkenaar overschree­d juichend de finish, maar moest de zege dus toch aan de Italiaan laten. Handen te vroeg in de lucht gegooid? “Inderdaad en dat is zuur”, zucht de Genkenaar. “Het is de eerste keer dat me zoiets overkomt. Misschien had ik wel gewonnen indien ik tot op de streep was doorgegaan of een jump had geplaatst. Al zat dat laatste er allicht niet meer in. Ik zette vanop 300m aan en zag niemand langszij komen.”

Witte trui

“Tot in de laatste meters die Italiaan als een duivel uit een doosje naast me kwam en zijn fiets nog net voor die van mij over de streep gooide. Het hoort bij de koers zeker? Ik heb al vaker nipt gewonnen, dan moet je er rekening mee houden dat het ook eens kan misgaan.”

Vandaag start Gerben in de witte trui van beste jongere. “Die is eigenlijk eigendom van Jasper, maar omdat die het roze draagt, mag ik in het wit rondfietse­n. Toch zal ik die trui vandaag niet verdedigen. Het plan is om het in deze zware rit snel te laten lopen en zo krachten te sparen voor de rit van zondag. Dan is er een nieuwe kans voor de spurters en wil ik opnieuw een gooi doen naar winst”, besluit Thijssen.

Er volgen nog een paar zware bergetappe­s, ik zal die trui dus sowieso nog kwijtspele­n

Jasper PHILIPSEN

 ?? FOTO HBVL
Gerben THIJSSEN ?? Gerben Thijsen juicht te vroeg, Lonardi (links) wint, nummer drie Jasper Philipsen is de nieuwe leider.
Het is de eerste keer dat me zoiets overkomt. Dit is echt zuur
FOTO HBVL Gerben THIJSSEN Gerben Thijsen juicht te vroeg, Lonardi (links) wint, nummer drie Jasper Philipsen is de nieuwe leider. Het is de eerste keer dat me zoiets overkomt. Dit is echt zuur
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium