Het Belang van Limburg

Eerste zege Martin in zestien maanden

- Hugo COOREVITS

Dan Martin weet weer wat winnen is. De Ier, die door UAE Emirates voor een smak geld werd weggekocht bij Quick Step Floors, boekte vrijdag in de vijfde etappe van de Dauphiné zijn eerste zege in bijna zestien maanden. Geraint Thomas blijft op koers voor eindwinst.

In de Giro was het Engels al de voertaal dankzij Chris Froome en Simon Yates, maar ook in de Dauphiné heerst de taal van Shakespear­e. Zoals vrijdag op het podium: ritwinnaar Dan Martin, geletruidr­ager Geraint Thomas en derde Adam Yates. Thomas lijkt op weg om de elfde (!) Angelsaksi­sche eindwinnaa­r in negentien jaar te worden.

En toch zien ze de Dauphiné bij Team Sky vooral als generale repetitie voor de Ronde van Frankrijk. “In deze Tour niet, maar je weet nooit hoe het loopt”, zegt Thomas. “Ik hoop alvast dat ik de back-up van Froome ben indien er hem iets overkomt. Hopelijk moet ik de eerste Tourweek niet veel voor Chris werken.”

Slotweeken­d

Dan Martin pakte vrijdag de dagzege. “Ik heb eindelijk opnieuw plezier in dit vak”, aldus de Ier. “Ik ben blij dat ik lekker agressief kan koersen en opnieuw voel dat ik op hetzelfde niveau van andere jaren sta.” Het slotweeken­d van de Dauphiné belooft nog moordend te worden. Vandaag trekt het peloton naar La Rosière Espace San Bernardino en zondag naar SaintGerva­is Mont Blanc. Vooral vandaag is er een hoogst interessan­te rit, die een kopie is van de elfde Touretappe. De renners moeten over de Signal de Bisanne (12,4 km, gemiddeld 8,1 procent), de Col du Pré (12,6 km, gemiddeld 7,6 procent), de Cormet de Roselend (5,7 km, 6,4 stijgingsp­ercentage) en tenslotte La Rosière, die 17,6 kilometer lang is maar relatief goed loopt, want ze stijgt ‘maar’ 5,8 procent. Zondag zijn er nog vijf cols die meetellen voor de bergtrui. Met start in Moûtiers en finish na 136 kilometer bergop met de Mont Blanc als decor.

 ?? FOTO AFP ?? Daniel Martin won de rit.
FOTO AFP Daniel Martin won de rit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium