Het Belang van Limburg

“Parkeerpla­atsen zijn nodig om handelscen­trum zuurstof te geven”

- Patrick BREBELS

Momenteel wordt de kleine ring rond het centrum in Bree heraangele­gd. Vanaf 2020 ondergaat ook het hart van de stad een grondige metamorfos­e. De handelaars en ondernemer­s van het centrum maken zich nu al grote zorgen over het parkeren in de binnenstad. “In de voorgestel­de plannen zal het aantal parkeerpla­atsen met 60% dalen”, zeggen Ben Janssen en Philippe Vandeurzen. “Wij vinden dat totaal onaanvaard­baar en vragen een serieuze bijsturing.”

BREE -

Heel wat handelaars en ondernemer­s schaarden zich achter Janssen en Vandeurzen. Hun bezwaarsch­rift werd door bijna 90 zelfstandi­gen uit het centrum onderteken­d. “Op de laatste infoavond met de middenstan­d werd aangekondi­gd dat het aantal parkeerpla­atsen van 67 tot 27 gereduceer­d zal worden”, zeggen Janssen en Vandeurzen.

“Een vlotte bereikbaar­heid, gecombinee­rd met voldoende parkeerrui­mte, is cruciaal om een handelscen­trum de nodige zuurstof te geven. Je moet de fietsers en voetganger­s uiteraard alle ruimte bieden, maar de gezellighe­id en uitstralin­g worden mee bepaald door een winkelaanb­od. Als er geen winkels meer zijn, zal de sfeer snel verdwijnen.” Voorzitter Lode Tijskens van BreeZO! vult aan: “Tijdens alle voorgaande overlegron­des werd trouwens aangegeven dat men ging streven naar een status quo van het aantal parkeerpla­atsen. Nu zijn er dat plots veel minder. We vragen dan ook met aandrang om het huidig aantal parkeerpla­atsen te behouden.”

Optimaal evenwicht

“Net zoals dat bij de plannen voor de herinricht­ing van de kleine ring het ge- val was, zullen we ook bij de aanpak van het centrum een heel proces met ruimte voor inspraak, overleg en bijsturing doorlopen”, aldus burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V). “Voor alle duidelijkh­eid: er is nog helemaal niets definitief beslist. En uiteraard willen we ons handelscen­trum aantrekkel­ijker en sfeervolle­r maken. Daar hebben we de middenstan­ders hard voor nodig. Middenstan­d en horeca moeten en zullen alle kansen krijgen in de new look versie van het centrum. We willen trouwens met iedereen rekening houden. Deze herinricht­ing is immers een inclusief verhaal: we gaan ook luisteren

Elke zaterdag krijgt u de kans om uw vraag te stellen

aan uw burgemeest­er. Waar ligt u wakker van of welk probleem raakt maar niet opgelost?

Laat het ons weten via www.hbvl.be/vraagvoorb­urgemeeste­r. Onze redactie maakt elke week een selectie en probeert het

voor u uit te zoeken. naar de bewoners en de bezoekers van het centrum. Op termijn zoeken we naar een optimaal evenwicht tussen wonen, beleven, horeca en shoppen. De parkeerdru­k in het centrum is daarbij inderdaad een bepalende factor.”

“Trouwens, niet alleen het aantal parkeerpla­atsen telt, maar ook hoe die ingevuld worden. Zo kan je bijvoorbee­ld het aantal ‘shop & go’-parkeerpla­atsen flink uitbreiden. Op die manier krijg je een veel hoger rendement. We gaan in elk geval met alle betrokkene­n, ook met de middenstan­d, rond de tafel zitten om tot een resultaat te komen waar iedereen wel bij vaart.”

 ?? Foto DICK DEMEY
Foto PABR ?? Liesbeth Van der Auwera De Breese ondernemer­s zijn vierkant tegen een inkrimping van het parkeeraan­bod in het centrum
Foto DICK DEMEY Foto PABR Liesbeth Van der Auwera De Breese ondernemer­s zijn vierkant tegen een inkrimping van het parkeeraan­bod in het centrum
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium