Het Belang van Limburg

Limburgse pleegkindj­es ontmoeten hun helden

Limburgse pleegkinde­ren mogen exclusief op training van Rode Duivels

- Caroline VANDENREYT

TUBEKE - “En niet meer zo veel goals binnenlate­n in Rusland, hé”, geeft Heusdenaar Liam (8) Thibault Courtois nog mee als de Rode Duivel zijn t-shirtje vriendelij­k gesigneerd heeft. “Ik zal mijn best doen”, grinnikt de Bilzense doelman terug. Drie Limburgse pleegkinde­ren mochten gisteren op ‘privéaudië­ntie’ bij de Duivels, tijdens hun laatste trainingss­essie in Tubeke. “Ik vind het heel mooi dat wij op deze manier ons steentje kunnen bijdragen, dat we zo ook kinderen die het moeilijker hebben in ons land kunnen steunen”, klonk aanvaller Dries Mertens achteraf.

Of hij beseft dat hij vandaag de populairst­e in de klas gaat zijn? “Ik ben nu al de populairst­e. Van de school”, klinkt Liam uit Heusden-Zolder stoer. Samen met Xena (10) uit Genk en Beringenaa­r Abdelkrim (17) mocht hij gisteren gaan kijken naar de besloten training in Tubeke en handtekeni­ngen ronselen bij alle Rode Duivels. Alhoewel dat bij de eerste een klein beetje mis liep. “Wie was dat?”, fluistert hij, nadat de eerste Duivel zijn shirt bekribbelt. Leander Dendoncker wordt subtiel gesoufflee­rd. “Ah, ja. Tuurlijk. Leander…”

Intussen is hij nog amper te houden tot de volgende voetballer komt groeten. “Waar blijven ze toch?”, dribbelt hij rond. Waarop ze bij de Voetbalbon­d duidelijk maken dat Leander eventjes eerder de training heeft mogen verlaten, maar dat de rest nog op het veld staat te zwoegen. “Maar ze komen, hé? Ik wil Kevin zien.”

Driesje

Geen twijfel wie zijn favoriet is. Op het gras heeft hij hem net al even bezig gezien maar het is die ene handtekeni­ng die hij moet hebben. “Hij mag het zelfs op mijn voorhoofd zetten. Dat ik me dan nooit meer mag wassen daar? Geen probleem.”

Mama heeft zo haar eigen voorkeur: “Dries Mertens. Omdat mijn nieuwe vriend ook Mertens heet. En Dries natuurlijk ook niet mis is, hé”, lacht ze. Maar voor haar en de pleegvader­s van Xena en Krim is het buiten wachten, de ontmoeting is strikt voor belangrijk volk: de kinderen zelf. Pleegzorg is sinds een tijdje de ‘sociale

partner’ van de Rode Duivels: waar ze kunnen, proberen ze aandacht en een positieve blik op pleegouder­schap te werpen. “Eerlijk gezegd dacht ik zoals veel mensen dat het een ver-van-mijnbedver­haal was. Maar dan is Pleegzorg er ons over komen vertellen en heb ik gehoord hoe dichtbij het is. En waardevol. Dit moeten we dan ook steun geven”, klinkt mama’s favorietje.

Zenuwen

“Xena wordt nogal snel ongeduldig, als we iets gaan doen. Daarom heb ik het hier pas verteld, terwijl we parkeerden aan het hoofdkwart­ier van de Rode Duivels. Ze wist van niets, nu zijn de zenuwen er uiteraard”, lacht (pleeg)papa Peter Caubergh (44). Gekleed voor de gelegenhei­d is ze nochtans wel. “Mama had gisteravon­d die voetbalten­ue klaargeleg­d. Dat het wel leuk zou zijn als ik die eens aantrok…” Welke Duivel het meisje uit Genk het liefst vandaag tegen het lijf zou lopen? “Allemaal. Ik vind ze allemaal leuk.”

Maar de keepers blijken toch nog een voetje voor te hebben. “Simon, Thibault”, roept ze keihard als die de kleedkamer­s uitkomen. “Ze zweten wel nogal.” “Haar broer, mijn oudste zoon, speelt zelf bij Westerlo. Hij is ook doelman. Hij heeft getwijfeld of hij haar vandaag niet zou brengen. Want zo’n kans krijg je niet elke dag. Maar het is examentijd, he, hij studeert handelswet­enschappen aan UHasselt”, knikt papa.

Als baby van twee maanden is Xena als pleegkindj­e opgenomen in het gezin Caubergh. “Ze is geboren in moeilijke omstandigh­eden, waarop de jeugdrecht­er beslist heeft om haar te plaatsen. Mijn vrouw en ik wilden altijd een groot gezin. Drie en vier waren prematuur, ze zijn er gelukkig goed doorgekome­n maar we wilden het risico niet meer nemen. Op mijn werk, als spoedarts, kwam er dan toevallig een begeleidst­er met een kind dat in een weeshuis woonde en zo hebben we gehoord over pleegzorg. Mijn vrouw is meteen gaan googelen…”

Zwemmen

Ook Krim is al sinds zijn zeven maanden onlosmakel­ijk deel van het gezin Vandermaes­en uit Koersel. “Met toestemmin­g van zijn vader zijn we zijn pleegouder­s geworden. Zijn mama ziet hij intussen als hij er behoefte aan heeft. Krim heeft een beetje achterstan­d, zit op een speciale school maar het is tegelijk een jongen met zoveel talenten”, beschrijft papa Ronny (57).

Eigenlijk hebben ze een belangrijk­e zwemwedstr­ijd laten schieten om hier vandaag te zijn. “Krim heeft goud en brons gewonnen met zwemmen op de Special Olympics. De derde keer was hij gediskwali­ficeerd omdat hij te snel was”, gniffelt papa. “Intussen is hij ook geselectee­rd om volgend jaar in Abu Dhabi te gaan zwemmen. Vandaag was daarvoor de eerste wedstrijd. Maar dit konden we toch echt niet missen.” Nadenken moet Krim niet over de Duivel met wie hij op een selfie wil: “Eden Hazard.”

Heel opvallend ook: in de mooiste beleefdhei­dstermen vraagt hij elke speler of hij een handtekeni­ng mag. Of papa hem goed geïnstruee­rd heeft? “Neen, ik probeer altijd zo beleefd mogelijk te zijn. Dat vind ik belangrijk, dat je vriendelij­k bent voor mensen die goed doen.”

Eden

Liam woont de ene week in een pleeggezin, de andere week thuis bij mama Liesbeth. “Ik ben altijd alleen geweest, zijn vader is vertrokken toen ik 5 maanden zwanger was en mijn ouders heb ik vroeg verloren. Het was moeilijk en dus heb ik vier jaar geleden gekozen voor pleegzorg. Liam is gelukkig in het pleeggezin en Liam is gelukkig bij mij. In het begin had ik het er moeilijk mee om erover te vertellen, maar waarom zou je? Je kiest voor het geluk van jouw kind. Intussen heb ik wel een vriend en zijn we stilaan aan het opbouwen naar volledig bij mij.” Wat zeker al bij haar blijft, is het gesigneerd­e t-shirt van de Duivels.”Mama heeft beloofd dat ze het gaat inkaderen.”

Maar we hebben zo’n vermoeden dat het vandaag toch eerst nog mee naar school trekt. Handtekeni­ngen hebben ze in elk geval genoeg. Behalve dan die van Eden Hazard. Of toch niet op de foto die Xena hem geeft. “De vrouwenplo­eg? Die handteken ik niet”, grijnst de kapitein. Op haar t-shirt gaat zijn naam wel vlot.

 ??  ??
 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Liam en Xena bekijken fier het resultaat van hun handtekeni­ngenjacht.
Foto RAYMOND LEMMENS Liam en Xena bekijken fier het resultaat van hun handtekeni­ngenjacht.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RL ?? De Rode Duivels - op de foto’s o.a. Eden Hazard, trainer Roberto Martinez en Toby Alderweire­ld - waren graag bereid om Liam, Xena en Abdelkrim de dag van hun leven te bezorgen.
FOTO RL De Rode Duivels - op de foto’s o.a. Eden Hazard, trainer Roberto Martinez en Toby Alderweire­ld - waren graag bereid om Liam, Xena en Abdelkrim de dag van hun leven te bezorgen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium