Het Belang van Limburg

Jongeren willen niet stemmen vanaf 16

Kwart van jeugd is niet geïnteress­eerd in politiek

- Miranda GIJSEN

DIEPENBEEK - De Limburgse jongeren willen niet gaan stemmen op hun zestiende. Ruim 85 procent van de 16- tot 24-jarigen is geen voorstande­r om de stemgerech­tigde leeftijd te verlagen van 18 naar 16 jaar. Dat blijkt uit de politieke jongerenen­quête ‘Peilsnel’ van Hogeschool UCLL en Het Belang van Limburg.

Oostenrijk is vandaag het enige land in de Europese Unie dat de stemleefti­jd al heeft verlaagd naar 16 jaar. Een voorstel voor stemrecht op 16 jaar bij de lokale verkiezing­en van 2018 kreeg vorig jaar onvoldoend­e steun in het Vlaams parlement. Nochtans beveelt het Europees Parlement haar lidstaten aan om na te denken over een minimumlee­ftijd van 16 jaar, om zo de electorale gelijkheid van de burgers van de Unie verder te vergroten. Maar onze Limburgse jongeren voelen zich duidelijk nog niet klaar voor die stap. Uit de enquête blijkt verder dat de helft van de jongeren nog niet weet op wie te stemmen bij de komende gemeentera­adsverkiez­ingen. Ook opvallend: de jeugd voelt zich in de eerste plaats Limburger en daarna Belg. Vlaming en ‘inwoner van mijn gemeente/stad’ scoren veel lager.

DIEPENBEEK - “Toen Donald Trump verkozen werd tot president van de Verenigde Staten was ik in shock”, vertelt UCLLstuden­t Jorge Luyts. “Op dat moment heb ik beslist: nu stap ik de politiek in. Ik wil de wereld verbeteren, en ik denk niet dat Trump daar een positieve invloed op heeft.”

Ja, er is nog politieke interesse bij onze Limburgse jongeren. Alleen mag het vandaag meer over de inhoud gaan dan over de politieke spelletjes, vinden ze. Ruim 47 procent weet nu al dat ze zich nooit politiek willen engageren. Niet zo voor Jorge Luyts (23) en Lauren Jannes (21), zij zijn voor het eerst kandidaat bij de komende gemeentera­adsverkiez­ingen op 14 oktober, voor respectiev­elijk Groen Ham en CD&V Herk-deStad. Brecht Olijslager­s (23) is lid van Pluz Zonhoven en de Maasmechel­se Alysia-Lara Kitir (21 en nichtje van sp.a-fractielei­der in de Kamer Meryame Kitir, nvdr.) is sterk politiek geïnteress­eerd. Alysia-Lara mag op 14 oktober voor het eerst naar de stembus. “Daar ben ik blij om. Als ik zie dat 52 procent van de jongeren nog niet weet op wie ze gaan stemmen, dan vind ik dat jammer. Het vraagt bij wijze van spreken vijf minuten tijd om je te verdiepen in de standpunte­n van partijen en te bepalen wie het beste overeenkom­t met jouw idealen. Zonder de politiek was ik hier niet. Mijn grootouder­s langs moederszij­de zijn destijds vanuit Italië geëmigreer­d naar Limburg om in de mijn te werken. Daarom vind ik politiek belangrijk. Als jongere moet je toch interesse hebben in je toekomst.”

Brecht zette vier jaar geleden de stap om zelf een lokale partij op te richten. “Ik voel me eerder idealist dan politicus. Als je ziet dat bepaalde dossiers in je gemeente niet op gang komen, dan kan je twee dingen doen: erover blijven klagen of zelf initiatief nemen. Pluz is een lokale partij die niet afhankelij­k is van een partijsecr­etariaat in Brussel. Dat maakt dat we ook voluit voor Zonhoven kunnen gaan. Samenwerke­n met andere partijen wordt ook een stuk makkelijke­r. En die samenwerki­ng vind ik belangrijk.”

Jong en vrouw

Opvallend resultaat in ons onderzoek: maar vijf procent van de mannen en twaalf procent van de vrouwen stemt bewust op een vrouw. Is het feminisme verdwenen? “De strijd voor gelijke rechten voor man en vrouw is vandaag minder aanwezig omdat het voor ons

Alysia-Lara KITIR

een stuk normaal is geworden dat een vrouw op een lijst kan staan of dat je op een vrouw kan stemmen”, vindt Lauren. “Maar ze moeten zich toch nog altijd drie keer meer bewijzen in de politiek, ik hoop dat dat ooit verdwijnt, al vrees ik er voor”, zegt Alysia-Lara. De mannen knikken instemmend. “Als de lijst gevormd wordt, streven we naar zo veel mogelijk gelijkheid tussen mannen en vrouwen, dat vind ik zelf positief ”, zegt Brecht.

“Vrouwen krijgen dertig procent meer stemmen dan de mannen op onze lijst, wij merken wel dat er be- wuster op een vrouw wordt gestemd”, vult Jorge aan.

Een op de vijf jongeren stemt bewust op een leeftijdsg­enoot. “Dat is ook logisch, jonge mensen willen ook projecten realiseren voor jongeren, en dat sluit aan bij hun leefwereld. Maar jonge mensen stemmen even goed op figuren met ervaring die durven te spreken over de problemen waarmee de meeste jongeren kampen. Daarom was de Democratis­che presidents­kandidaat Bernie Sanders (77) in de Verenigde Staten zo populair bij onze generatie.”

Vrouwen moeten zich nog altijd drie keer meer bewijzen in de politiek, ik hoop dat dat ooit verdwijnt

Stemmen vanaf 16

De stemgerech­tigde leeftijd verlagen van 18 naar 16 jaar, is duidelijk geen vraag die leeft bij onze Limburgse jongeren: 85 procent is geen voorstande­r. “Jongeren moeten op die leeftijd al veel keuzes maken: welke studierich­ting wil ik volgen? Aan de universite­it of hogeschool? Als je dan moet kiezen wie je toekomst mee vormgeeft, is dat gewoon teveel”, vindt Alysia-Lara. Oostenrijk is het enige land in de Europese Unie dat de stemleefti­jd al heeft verlaagd. “Zelf ben ik voorstande­r, omdat de politieke kennis niet veel verschilt tussen je zestiende en twintigste. Als er stemrecht is voor jongeren vanaf 16 jaar,

dan voert het onderwijs wellicht makkelijke­r een extra vak als maatschapp­ijleer in. Op die manier kan de interesse in politiek ook groeien”, stelt Jorge.

En aan dat imago van de politiek is er nog werk. “Als je naar ‘De Zevende Dag’ kijkt, dan stel je toch vast dat politici niet meer naar elkaar luisteren. De nuance is ook uit het debat. Terwijl politiek net een mooie discipline is om samen na denken over oplossinge­n voor maatschapp­elijke problemen”, zegt Brecht overtuigd. “Door dat politiek gekrakeel haken mensen ook af en bestaan er vooroordel­en”, stelt Lauren. “Oh, je komt op bij CD&V, N-VA of sp.a, je zal ook wel zó zijn. Terwijl ik net in de politiek gestapt ben om het anders te doen dan die oude politieke cultuur.”

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Van links naar rechts: de vier UCLL-studenten Alysia-Lara Kitir, Jorge Luyts, Brecht Olijslager­s en Lauren Jannes zijn politiek geëngageer­d.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Van links naar rechts: de vier UCLL-studenten Alysia-Lara Kitir, Jorge Luyts, Brecht Olijslager­s en Lauren Jannes zijn politiek geëngageer­d.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium