Het Belang van Limburg

Een snoepje van de voorzitter

N-VA doorkruist provincie

- Liliana CASAGRANDE

BERINGEN - N-VA is voor het eerst in jaren gezakt in de peilingen en dat heeft hen wel wakker geschud, zo viel te horen bij de parlementa­iren en lokale mandataris­sen die gisteren met een grote campagnebu­s door Limburg toerden. “Wij verliezen, maar onze concurrent­en winnen niet”, zegt voorzitter Bart De Wever. “Zeer vreemd.”

Veel geel gisteren op bepaalde plekken in Limburg. De N-VA tourbus met onder meer voorzitter Bart De Wever, staatssecr­etaris Zuhal Demir en minister Steven Vandeput, parlementa­iren en lokale mandataris­sen deed zowel de markt van Paal, als de antiekmark­t in Tongeren, C-Mine in Genk, Maasmechel­en Village en het Kiewit-domein in Hasselt aan. Rond hen een nog grotere groep aan medewerker­s met allemaal een of ander cameraatje in de hand gericht op hun persoonlij­ke baas, zodat ieder voor zich straks ergens online een verhaal kan vertellen. In sociale media zijn de Vlaams nationalis­ten nu eenmaal zeer bedreven.

Ondanks die perfect georganise­erde uitstap is er iets dat knaagt: uit een peiling van Het Laatste Nieuws blijkt dat N-VA vijf procent daalt (tot 26,5 procent) tegenover maart. Ook al blijven ze nog altijd 10 procent groter dan nummer twee CD&V, dat nieuws is toch hard aangekomen. “We zijn wakker geschud”, zegt Jelle Engelbosch. “Ach, een marktbezoe­k is pas een echte peiling, eentje van vlees en bloed”, zegt Peter Luykx. Zuhal Demir heeft haar dochtertje mee op campagne. Die tjokt eerst rustig achteraan in de buggy met een broertje terwijl de staatssecr­etaris voorop loopt met Steven Vandeput en De Wever. Maar even later zit ze weer bij haar moeder op de arm. Ze is niet de enige Genkse op zoek naar stemmen. Ook Jos Lantmeeter­s toert mee.

Drieledig pak

Markten afschuimen is duidelijk niet iets waar De Wever – in drieledig pak - om zit te springen. “Een markt waar je onverwacht­s en zonder uitnodigin­g opduikt, doe ik normaal gezien niet”, legt De Wever uit. “Maar in campagneti­jd gelden er andere regels. Ik geef toe dat ik daar een zekere drempel voor moet nemen. Want ik wil me toch niet opdringen aan mensen die gewoon naar de markt gaan. Je ziet aan mensen of ze behoefte hebben om met je te spreken of niet. Wat ze vragen? Vandaag heeft iemand me al aangesprok­en over de legeraanko­pen en dat de kritiek van de socialiste­n niet eerlijk was, gezien hun Agusta-verleden. Over het al dan niet afschaffen van de provincies hadden ze ook vragen.”

Provincie

Vlaams minister Liesbeth Homans heeft een tijdje geleden in onze krant gezegd dat N-VA het provincial­e niveau wil opdoeken. Een uitspraak waar CD&V stevig tegen in ging. “CD&V heeft een heel ander programma en probeert mensen bang te maken over het afschaffen van die provincies”, zegt De Wever. “Maar ik vind dat voor niks nodig. Goed bestuur is het best mogelijke bestuur dat je voor je geld kan krijgen.”

De politieke peiling is gebeurd in de week dat Bart De Wever uitspraken deed over de verantwoor­delijkheid van de ouders van Mawda, de tweejarige Iraaks-Koerdische peuter die werd doodgescho­ten bij een politiecon­trole. Is dat de reden van de daling? “Ik zeg gewoon de waarheid en ik denk dat mensen dat uiteindeli­jk nog het meest appreciëre­n. Ik had om eerlijk te zijn - wel geen slechte peiling verwacht. De laatste twee jaar gaan we in alle peilingen omhoog en dit is de eerste keer dat we dalen. Normaal gezien voel je een daling in je mailbox, op straat of in de sociale media. Wij hebben niets gemerkt. En als je verliest, dan wint een van je concurrent­en. Maar dat is nu ook niet het geval.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De N-VA-delegatie deed o.a. de zondagsmar­kt van Paal aan. Staatssecr­etaris Zuhal Demir nam haar dochtertje mee op campagne.
FOTO RAYMOND LEMMENS De N-VA-delegatie deed o.a. de zondagsmar­kt van Paal aan. Staatssecr­etaris Zuhal Demir nam haar dochtertje mee op campagne.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium