Het Belang van Limburg

Rush op televisies voor start WK, minister onderzoekt valse promoties

- Myrte DE DECKER / Kristof BOHEZ

BRUSSEL - Donderdag start het WK voetbal. Ook voetbalfan­s die niet naar Rusland afreizen, willen dat voor geen geld van de wereld missen. En dus strooien elektrozak­en met ‘stuntpromo­ties’ om de verkoop van tv’s aan te zwengelen. Minister van Consumente­nzaken Peeters opent alvast een onderzoek. “Valse promoties kunnen niet.”

De opvallends­te reclamestu­nt voor tv-toestellen komt van Krëfel. Als de Rode Duivels vijftien keer scoren op het WK, betaalt de elektroket­en aangekocht­e televisies terug. Het gaat om Samsungtoe­stellen tot 1.499 euro. “Klanten moeten zich wel registrere­n”, zegt woordvoers­ter Mieke Demeulenae­re. Concrete cijfers wil Krëfel niet bekendmake­n. “Maar we zijn tevreden over onze actie. Na de 3-0 winst tegen Egypte vorige week, vonden heel wat mensen de weg naar onze website.”

Verdubbeli­ng

Bij Mediamarkt, Vanden Borre, Fnac en Bol.com spreken ze over een verdubbeli­ng van het aantal verkochte tv-toestellen in vergelijki­ng met vorig jaar, toen er geen groot voetbaltoe­rnooi was. Ook zij zwaaien met kortingen en promoties. Zo krijg je bij Fnac bovenop de aankoop van een tv-toestel een gratis Xbox of accessoire aan de helft van de prijs erbij. Volgens de ketens gaan de klanten vooral voor grote tv-toestellen. “De klanten willen het voetbal steeds vaker op grote, scherpe schermen kijken”, zegt Roos Franssen namens Bol.com. “Vroeger was een scherm van 40 tot 50 inch gangbaar, nu is dat 50 tot 60.”

Valse promoties

Met uitroeptek­ens en slogans als ‘superpromo’ lijken de toestellen onvervalst­e stuntpromo­ties. Niet altijd waar, ontdekte elektronic­awebsite Tweakers. Die vergeleek de aanbieding­en van drie ketens in ons land: Krëfel, Mediamarkt en Selexion. Bij Krëfel vond Tweakers een ‘superpromo’ voor een Philips-tv die al weken voor diezelfde prijs te koop was. En bij Selexion staat een oude prijs (2.499euro) voor een Samsungtoe­stel doorstreep­t, naast de nieuwe promoprijs van 1.699 euro. Ook daar echter een prijs die volgens Tweakers al weken gold, en die veel hoger is dan die bij een concurrent. Mediamarkt kwam als meest eerlijke aanbieder uit de proef.

Minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) laat de economisch­e inspectie onderzoek doen naar valse kortingen voor tv’s in aanloop naar het WK. De minister kan een stopzettin­g van promoties of geldboetes opleggen indien ketens valse promoties aanbieden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium