Het Belang van Limburg

“Wij zijn Turkse én Belgische nationalis­ten”

Genkse politici tekenen present op samenkomst Grijze Wolven

- Matthias VERBERGT

GENK - Op een evenement van de Genkse Grijze Wolven op de voormalige mijnterrei­nen van Waterschei werd zaterdag expliciet opgeroepen om voor de Turkse ultranatio­nalistisch­e partij MHP te stemmen. Enkele politici vooral van CD&V - tekenden present.

“Ik ben een Grijze Wolf, heel zeker.” Ömer Zararsiz, voorzitter van de Belgisch-Turkse Federatie, steekt zijn ideologisc­he voorkeur niet weg. Hij staat aan het hoofd van de koepel boven de verschille­nde vereniging­en in België die Ülkü Ocagi (idealistis­che haard) heten, de naam die de Grijze Wolven zich binnen en buiten Turkije aanmeten. Het is ook hoe de jongerenbe­weging van de ultranatio­nalistisch­e partij MHP en van haar paramilita­ire arm met een bloedige geschieden­is, genoemd worden.

Ülkü Ocagi Waterschei organiseer­de zaterdag een iftaravond, waar lokale Turken en genodigden samen de islamitisc­he vasten braken. “Onze organisati­es hier hebben tot doel een brug te slaan tussen de Turkse gemeenscha­p en België”, zegt Zararsiz. “Met politiek hebben we niets te maken.”

Abou Jahjah

Onder de meer dan duizend aanwezigen op de voormalige mijnterrei­nen van Waterschei bevinden zich heel wat Limburgse politici: de Houthalens­e sp.a-schepen Mustafa Aytar, enkele lokale Open Vld’ers en een reeks Genkse CD&V-bestuurslu­i: Lotte Trippaers, schepen voor Economie, Ria Grondelaer­s, OCMW-voorzitter, en Ali Çaglar, schepen voor Openbare Werken die wegens een corruptieo­nderzoek voorlopig op non-actief staat.

“Genk is een diverse stad”, verklaren Trippaers en Grondelaer­s hun aanwezighe­id. ‘We gaan naar vele iftars.” Beiden zeggen niet op de hoogte te zijn van het stemadvies dat werd gegeven: “We spreken geen Turks.” Aytar zegt dat hij “heel bewust aanwezig” is. “Deze organisati­e wordt door de Belgische overheid niet als gevaarlijk beschouwd. Wel stoort het me dat er is opgeroepen om voor bepaalde partijen te stemmen.” Liberaal gemeentera­adslid Vanessa Cludts zegt ook dat ze de steminstru­cties niet heeft begrepen en dat ze aanwezig was omdat ze “altijd al eens een iftar wilde meemaken”. Een andere opvallende aanwezige is Abou Jahjah, die met zijn nieuwe uiterst linkse partij Be.One opkomt in enkele Limburgse gemeenten. “Deze organisati­e wordt door de N-VA gecriminal­iseerd”, zegt hij. “Ik kom haar een hart onder de riem steken.”

Jahjah verwijst naar een maand terug, toen Engin Özdemir, sp.a-schepen in Heusden-Zolder, controvers­e veroorzaak­te door voorop te lopen in een optocht van de Heusdense Ülkü Ocagi. N-VAstaatsse­cretaris Zuhal Demir, die zelf Turkse roots heeft en sympathie koestert voor de Koerdische zaak, had het over “de invloed van de Turkse dictatuur”. De Limburgs sp.a-voorzitter Peter Vanvelthov­en gaf aan dat Özdemirs aanwezighe­id niet door de beugel kon als het effectief om de Grijze Wolven ging.

Tweederang­sburgers

Zararsiz trekt tijdens zijn betoog flink van leer tegen de kritiek op zijn organisati­e. “Er zijn mensen die ons oneigenlij­k beschuldig­en en als tweederang­sburgers zien”, klinkt het. “Ze zouden zich moeten schamen. Wij zijn Turkse nationalis­ten, maar ook Belgische nationalis­ten. We houden ons aan alle Belgische wetten. Ik ben de voorzitter van de Grijze Wolven. Als iemand een probleem heeft, kan die bij mij terecht.” De gehanteerd­e taal en de controvers­e rond de Grijze Wolven maakt de aanwezighe­id van zoveel politici opmerkelij­k. Mandataris­sen van Groen kregen bijvoorbee­ld expliciet de opdracht om zich niet te laten zien op zulke politiek getinte bijeenkoms­ten. Wim Dries (CD&V), de burgemeest­er van Genk, belooft een onderzoek. “De lokale organisati­e achter deze avond is al decennia in onze gemeente actief ”, reageert Dries, die aangeeft dat Ülkü Ocagi Waterschei erkend is door de Genkse cultuurraa­d en (beperkte) subsidies ontvangt voor haar evenemente­n. “Maar het kan niet de bedoeling zijn dat iemand op zo’n evenement dan een politieke boodschap brengt. Ik laat navraag doen bij de organisati­e.”

 ?? FOTO'S TONINO DI PIETRANTON­IO
FOTO TDIP
FOTO TDIP ?? De geschorste Genkse CD&V-schepen Ali Çaglar (tweede van links) en Ömer Zararsiz (tweede van rechts), voorzitter van de Belgisch-Turkse Federatie, de koepel boven de Grijze Wolven. Be.One, de nieuwe partij van Abou Jahjah (tweede van links), komt op in...
FOTO'S TONINO DI PIETRANTON­IO FOTO TDIP FOTO TDIP De geschorste Genkse CD&V-schepen Ali Çaglar (tweede van links) en Ömer Zararsiz (tweede van rechts), voorzitter van de Belgisch-Turkse Federatie, de koepel boven de Grijze Wolven. Be.One, de nieuwe partij van Abou Jahjah (tweede van links), komt op in...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium