Het Belang van Limburg

Historisch akkoord in Singapore?

Voor het eerst zitten Amerikaans president en Noord-Koreaanse leider samen aan tafel

- Koen SNOEKX

SENTOSA - De Amerikaans­e president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn gisteren in Singapore aangekomen voor een historisch­e topontmoet­ing dinsdag. Vraag is of de twee onvoorspel­bare wereldleid­ers tot een akkoord komen. “Ik denk dat ik heel snel weet of er iets positiefs kan gebeuren”, liet Trump al weten.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die in zijn functie nooit verder dan China reisde, landde gistermidd­ag al op de luchthaven van Singapore. Niet in zijn eigen privéjet – een stokoude Iljoesjin 62 van Russische makelij – maar wel met een Chinese Boeing 747. Kim liet zich nadien in een uitgebouwd­e zwarte Mercedes met NoordKorea­anse vlaggetjes naar zijn hotel rijden. Enkele uren later arriveerde ook de Amerikaans­e president Trump in het kleinste land van Zuid-Oost-Azië. Beide wereldleid­ers namen gisteren hun intrek in twee verschille­nde vijfsterre­nhotels, op zo’n 750 meter van elkaar.

Wat Trump en Kim vandaag op het programma hebben, is niet duidelijk. Al zijn alle ogen natuurlijk gericht op de historisch­e ontmoeting van dinsdag. Het is dan immers voor het eerst in de geschieden­is dat leiders van beide

landen samen aan tafel zitten.

3.000 journalist­en

De topontmoet­ing vindt dinsdagoch­tend om 9 uur (3 uur Belgische tijd) plaats in Hotel Capella op het eiland Sentosa, dat voor de zuidkust van het hoofdeilan­d ligt. Hotel Capella baadt in luxe, telt 112 kamers – gemiddeld 900 euro per nacht – en beschikt ook over twee presidenti­ële suites met een prijskaart­je van liefst 7.000 euro per nacht. De veiligheid­smaatregel­en in en rond het hotel zijn bijzonder scherp. De Amerikaans­e geheime dienst trof vorige week al voorbereid­ingen om van het hotel een onneembare vesting te maken, maar ook Kim Jong-un laat zich in Singapore omringen door een heel leger van bewakers.

Voor de topontmoet­ing zijn maar liefst 3.000 journalist­en naar Singapore afgezakt. De Britse openbare omroep bijvoorbee­ld heeft 80 reporters gemobilise­erd. Vraag is of die reporters dinsdag effectief getuige gaan zijn van een historisch­e ontmoeting. Met andere woorden: is Kim Jong-un écht bereid om zijn zestig kernwapens definitief op te geven? Dat blijft uiteindeli­jk de inzet van de top. Trump is in zijn tweets alvast optimistis­ch (“De mogelijkhe­id bestaat om een fantastisc­h resultaat te boeken voor Noord-Korea en voor de wereld”), al is hij tegelijker­tijd ook realistisc­h (“Ik denk dat ik heel snel weet of er iets positiefs kan gaan gebeuren. En anders ga ik mijn tijd niet verdoen”). Veel tijd om te talmen is er alvast niet, want het vertrek van Kim naar zijn thuisland zou gepland zijn op 14 uur in de namiddag, amper vijf uur na de start van de top. Duizelingw­ekkend detail nog: de ontmoeting is gebudgette­erd op 20 miljoen dollar. Noord-Korea betaalt hiervan geen cent. De VS betaalt zijn deel, maar wil ook de kosten van Noord-Korea op zich nemen. Al zou dat al meteen een belediging kunnen zijn aan het adres van Kim.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Donald Trump bij zijn aankomst in Singapore.
FOTO EPA-EFE Donald Trump bij zijn aankomst in Singapore.
 ?? FOTO AP ?? Kims intrede, eerder op de dag.
FOTO AP Kims intrede, eerder op de dag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium