Het Belang van Limburg

“Eindmeet gehaald dankzij Yana”

Tongenaar fietst 536 km op één dag voor vzw die sterrenkin­djes fotografee­rt

- Koen SNOEKX/Johnny GEURTS

BILZEN - 536 kilometer. Dat is de kolossale afstand die Tom Vandendyck (39) zaterdag in één dag met zijn koersfiets aflegde. De Tongenaar reed van Bilzen naar Oostende en terug naar Bilzen. Hij zamelde met zijn tocht 5.000 euro in voor de vzw Boven De Wolken, die foto’s maakt van kindjes die voor, tijdens of na de bevalling overlijden. Tom verloor twaalf jaar geleden zelf een sterrenkin­dje. “Tijdens de helse tocht heb ik vaak aan Yana gedacht”, zegt hij.

Tongenaar Tom Vandendyck (39) en zijn vrouw Kirsten Dreesen (32) verloren in 2006 hun dochtertje Yana aan het einde van hun zwangersch­ap. “Dat immense verdriet is niet te beschrijve­n”, zegt Tom. Tot de dag dat hij zijn dochtertje moest afgeven, was Tom een fervent BMX’er. “Maar mijn goesting om te fietsen was over. Ik wilde thuis zijn, er voor mijn vrouw.”

Door niet te sporten, woog Tom op een bepaald moment zelfs 129 kilo. Maar twee jaar geleden maakte hij de klik en sprong hij opnieuw de fiets op. “In 2017 ben ik een eerste uitdaging met mezelf aangegaan en ben ik alleen van thuis naar de kust gereden.”

Geert De Vlieger

zijn

Meteen was de kiem gelegd voor een nog groter avontuur waar Tom zich afgelopen weekend aan waagde. Het doel: op één dag met zijn koersfiets van Bilzen naar Oostende en terug naar Bilzen rijden om geld in te zamelen voor de vzw Boven De Wolken, die foto’s maakt van kindjes die voor, tijdens of na de bevalling overlijden. Zaterdag om 3 uur in de vroege ochtend begon Tom, samen met acht enthousias­te meerijders, aan zijn tocht richting Oostende. “Na een korte pauze aan de kust en een ontmoeting met de mensen van Boven de Wolken zijn we met een groepje van zo’n vijftien fietsers terug richting Bilzen vertrokken”, vertelt Tom. Onderweg pikte onder meer ook voormalig doelman Geert De Vlieger aan.

Mentaal

Zaterdagav­ond om half elf kwam Tom Vandendyck, na bijna 20 uur op de fiets, terug in Bilzen aan. Op zijn teller: 536 kilometer. “Tot dit weekend had ik nooit meer dan 310 gefietst”, zegt Tom. “Maar door goed op mijn voeding te letten en door de steun van mijn meerijders heb ik het toch gehaald. Al was het vooral ook een mentale strijd. Tijdens mijn tocht heb ik dikwijls aan Yana gedacht. Zij heeft er mee voor gezorgd dat ik de eindmeet gehaald heb.”

Tom zamelde met zijn tocht zo’n 5.000 euro in voor de vzw Boven De Wolken. “Hopelijk kunnen we met deze actie ook de Limburgse ziekenhuiz­en overtuigen om mee te werken met onze vzw, want voor ouders die een kindje verliezen zijn deze foto’s van onschatbar­e waarde”, zegt Toms vrouw Kirsten Dreesen.

 ?? Foto TOM PALMAERTS ?? Tom en zijn vrouw Kirsten, die zelf een kindje verloren, vielen elkaar zaterdag in de armen.
Foto TOM PALMAERTS Tom en zijn vrouw Kirsten, die zelf een kindje verloren, vielen elkaar zaterdag in de armen.
 ?? FOTO HBVL ?? Boven de Wolken maakt foto’s van sterrenkin­djes. “Voor ouders zijn ze van onschatbar­e waarde.”
FOTO HBVL Boven de Wolken maakt foto’s van sterrenkin­djes. “Voor ouders zijn ze van onschatbar­e waarde.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium