Het Belang van Limburg

“Geen idee dat geesteskin­d van vader er zo slecht aan toe was”

Wijnmakela­arsunie legt na 50 jaar de boeken neer

- Liliana CASAGRANDE

DIEPENBEEK - De Wijnmakela­arsunie in Diepenbeek legt de boeken neer. Het faillissem­ent is voor een van de komende dagen. Ooit waren ze de grootste importeur van de grootste Franse wijnhuizen van het land. Maar wijnliefhe­bbers drinken tegenwoord­ig ook wijn uit andere streken. Bovendien hebben rijke Russen en Aziaten de prijzen van de prestigieu­ze chateaus de hoogte in gejaagd.

De Standaard pakte afgelopen weekend met het nieuws van het nakende faillissem­ent uit en dat zorgde voor heel wat reacties. Dertig mensen verliezen hun job. In de zaak zitten ook de zonen van de 71-jarige eigenaar John Monard. Van John Monard zelf kregen we geen reactie, van de zonen - die hoopten om het bedrijf van hun vader ooit over te nemen wel. Die reageren in persoonlij­ke naam en niet in de naam van het bedrijf. Ook zij zijn erg geschrokke­n. “Wij hadden er tot voor kort geen idee van dat het geesteskin­d van onze vader er zo slecht aan toe was”, schrijven Raf en Noël Monard in een reactie. “Hij had een fantastisc­h bedrijf uitgebouwd, maar hij heeft steeds stevig het stuur in eigen handen gehouden, en nam als enige zaakvoerde­r dan ook alle cruciale beslissing­en. In de eerste plaats zitten we natuurlijk heel erg in met onze medewerker­s, en met de klanten en leverancie­rs die ons hun vertrouwen hebben geschonken.”

Familiebed­rijf

Ze wijzen er in hun reactie ook op dat niet alleen het levenswerk van hun vader, maar ook dat van hen en van hun medewerker­s aan diggelen ligt. Als belangrijk­ste reden van de mislukking geven ze aan dat er te laat is ingespeeld op de veranderen­de wijnmarkt. “De opkomst van enkele nieuwe wijngebied­en, de doorbraak van de natuurlijk­e wijnbouw, de versmachte­nde prijsconcu­rrentie in de sector, de veranderin­gen in de horeca en de e-commerce, spelen daarin zeker een rol. Mijn broers, ikzelf en onze commerciël­e medewerker­s zijn dagelijks in contact met onze klanten, en we hebben deze wijziginge­n uiteraard wel aangevoeld, maar het was haast niet mogelijk om dat in een familiebed­rijf dat gestructur­eerd is als het onze in een koerswijzi­ging te vertalen.”

Primeurwij­nen

De Wijnmakela­arsunie werkt ook met primeurwij­nen. Wie zijn wijn koopt nog voor die gebotteld is, kan dan korting krijgen. Dus de

Raf en Noël Monard

wijn uit 2015 krijg je bijvoorbee­ld pas in 2017 geleverd. Die mensen zijn hun centen dus wellicht kwijt. Het bedrijf van John Monard bestaat sinds 1965. In 1970 heeft het bedrijf ook al eens de boeken neergelegd, maar toen kon het uiteindeli­jk toch voortgezet worden.

Wereldwijn­en

De naam Monard vind je trouwens ook bij andere wijnhuizen in Limburg. De eigenaars van Ad Bibendum uit Sint-Truiden heten ook Monard. “Wij zijn de zonen van Justin Monard, de broer van John”, zegt Johan Monard van Ad Bibendum. “Mijn zus heeft Monard Pro Vino in Zonhoven. Wij heten allemaal Monard, maar we hebben niets met de Wijnmakela­arsunie te maken. Twintig jaar geleden ben ik met mijn broer met Ad Bibendum begonnen. We hebben meteen onze blik op de hele wereld gericht: op Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, .... niet alleen op Frankrijk. En hebben wel ingespeeld op die veranderin­g in de wijnwereld. We hebben nu ook een zeer groot assortimen­t dat we zelf rechtstree­ks overal in de wereld aankopen en dat werkt wel zeer goed. Onze vader geloofde daar indertijd ook niet in, maar we hebben bewezen dat het wel kan. Onze oom heeft lang vastgehoud­en aan de grote Franse namen uit de Bourgogne en Bordeaux, maar die zijn door de interesse van de Russische en Aziatische markt erg duur geworden. Sommige wijnen waarvoor je twintig jaar geleden nog 25 euro betaalde, kosten intussen 250 euro. Ook daar is nog een publiek voor, maar die willen niet meer alleen die grote Franse namen. Die willen ook meer variatie in hun kelder. Sommeliers van sterrenres­taurants variëren ook veel meer in hun wijnkeuze. Als die wijnen kiezen die passen bij je menu, dan schenken ze ook zo veel mogelijk verschille­nde wijnen, uit veel verschille­nde landen.”

Vroeger werkten grote wijnhuizen ook met vaste leverancie­rs. “Ook dat is veranderd. Wij zijn niet gespeciali­seerd in die grote Franse namen, toch hebben we gemerkt dat die niet moeilijk te krijgen zijn.”

Onze vader had een fantastisc­h bedrijf uitgebouwd, maar hij heeft steeds stevig het stuur in eigen handen gehouden en nam als enige zaakvoerde­r alle cruciale beslissing­en

 ?? FOTO PUT ?? De 71-jarige eigenaar John Monard wilde zelf niet reageren. Hij richtte het bedrijf op in 1965. In 1970 werden de boeken ook al eens neergelegd, maar toen kon het uiteindeli­jk toch voortgezet worden.
FOTO PUT De 71-jarige eigenaar John Monard wilde zelf niet reageren. Hij richtte het bedrijf op in 1965. In 1970 werden de boeken ook al eens neergelegd, maar toen kon het uiteindeli­jk toch voortgezet worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium