Het Belang van Limburg

Parkeerver­bod voor trucks uitgebreid

Vrachtwage­ns niet welkom langs N74

- Geert HOUBEN/Zahra BOUFKER

Parkeren voor vrachtwage­ns is niet langer toegestaan langs de N74 of de Omleidings­weg in Zonhoven. Daarmee komt er een uitbreidin­g van het parkeerver­bod dat eerder al was opgelegd langs de Grote Baan in Houthalen-Helchteren. “Bestuurder­s die niet van Zonhoven zijn of niet voor een bedrijf in onze gemeente rijden, verwijzen we nu door naar een commerciël­e parking”, zegt Zonhovens burgemeest­er Johny De Raeve (Open Vld).

Houthalen-Helchteren voerde enkele jaren geleden al een parkeerver­bod in voor vrachtwage­ns op het industriet­errein CentrumZui­d, dat tussen de autosnelwe­g E314 en de voormalige mijnsite ligt. Maar dat verbod bracht geen soelaas. Het probleem verplaatst­e zich naar de Grote Baan, waar vrachtwage­nchauffeur­s halt hielden op de pechstrook tussen de carpoolpar­king en het kruispunt met de fastfoodke­tens Quick en McDonalds. Dat leverde vaak erg gevaarlijk­e situaties op, niet alleen voor de vrachtwage­nchauffeur­s, maar ook voor de andere weggebruik­ers die de omliggende handelszak­en of benzinesta­tions wilden bereiken. “De verkeerssi­tuatie werd er erg onveilig, zowel voor het in- en uitrijdend verkeer van de naastligge­nde percelen als voor de fietsers. Bovendien gebeurden er geregeld ongevallen door voertuigen die door een verkeerd manoeuvre achterop een geparkeerd­e vrachtwage­n reden”, weet Veva Daniëls woordvoerd­er van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

De Barrier

Het AWV, de verantwoor­delijke voor de gewestweg, greep in en legde eerder dit jaar een parkeerver­bod in Houthalen-Helchteren op. Voor vrachtwage­ns, maar ook voor wagens, is een stilstaan- en parkeerver­bod ingevoerd op de Grote Baan tussen het op- en afrittenco­mplex van de E314 en het kruispunt met de Koolmijnla­an, het zogenaamde ‘hamburgerk­ruispunt’. Een parkeerver­bod +3,5 ton geldt vanaf het kruispunt met de Koolmijnla­an tot aan het kruispunt Broekstraa­t/Eikendreef ter hoogte van Kasteelbro­uwerij Ter Dolen in Helchteren. “Dat wordt goed opgevolgd. Enkel in het begin hebben we een vrachtwage­n moeten wegslepen”, zegt burgemeest­er van Houthalen-Helchteren Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus). “Eerst hebben we een waarschuwi­ng gegeven, daarna zijn er boetes uitgeschre­ven.” Dat de chauffeurs nu geen parkeerple­k meer hebben, vindt burgemeest­er Yzermans geen probleem dat in eerste instantie door het gemeentebe­stuur moet worden opgelost. “Het is aan de transportf­irma’s om een oplossing te vinden. Dat wil niet zeggen dat wij niet bereid zijn om in overleg te gaan, onze deur staat open. Maar het initatief moet eerst van de werkgevers komen. Bovendien liggen er enkele commerciël­e parkings voor trucks in de buurt.” Het verbod heeft ook gevolgen voor Domein De Barrier. Bij grote feesten kunnen wagens niet langer langs de Grote Baan parkeren. “Wij adviseren ze nu om op de nabijgeleg­en parkings van de Kringloopw­inkel en de Aldi te gaan staan”, luidt het bij De Barrier.

KMO-zones

Sinds kort staan er ook verkeersbo­rden in Zonhoven langs de Omleidings­weg (N74) of het verlengde van de Grote Baan. Hier is enkel een parkeerver­bod voor vrachtwage­ns +3,5 ton van toepassing. “Er was nog geen sprake van overlast, maar het Vlaams Gewest vond het beter om ook hier een verbod in te voeren. Op die manier vermijden we dat het probleem zich naar Zonhoven verplaatst”, stelt burgemeest­er Johny De Raeve. Voor lokale

Het is aan de transportf­irma’s om een oplossing te vinden. Dat wil niet zeggen dat wij niet bereid zijn om in overleg te gaan.

Alain YZERMANS Burgemeest­er HouthalenH­elchteren

vrachtwage­nchauffeur­s heeft hij een oplossing. “Als ze van Zonhoven zijn of voor een bedrijf in onze gemeente rijden, kunnen ze op onze KMO-zones terecht. De andere transporte­urs, die hoofdzakel­ijk voor internatio­nale firma’s rijden, verwijzen wij naar parkings aan de autosnelwe­g of naar commerciël­e parkeerter­reinen.”

 ?? Foto MICHEL STEENSELS ?? Voortaan mogen vrachtwage­ns +3,5 ton niet meer parkeren langs de Omleidings­weg (N74) in Zonhoven.
Foto MICHEL STEENSELS Voortaan mogen vrachtwage­ns +3,5 ton niet meer parkeren langs de Omleidings­weg (N74) in Zonhoven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium