Het Belang van Limburg

Max Verstappen derde in GP van Canada

Vettel wint, Verstappen rijdt foutloos naar het podium

- Marc CORNELISSE­N

Het Ferrari-gekke Canada snakte naar een eerste Ferrari-zege in veertien jaar, en heeft dat ook gekregen. Een foutloze Sebastian Vettel betrok nationale held Gilles Villeneuve in de eer en kwam met zijn 50ste zege weer op kop in de WK-stand. Max Verstappen schudde de wekenlange kritiek van zich af met een beresterk weekend, bekroond met de derde plaats.

Grote verwarring aan de finish: de miss die was uitgekozen om de geblokte vlag te hanteren, kon niet tot zeventig tellen en zwaaide de wedstrijd een ronde te vroeg af. Toch niets te beleven, moet ze gedacht hebben. Ze had gelijk: Montreal staat bekend om spektakelr­aces, maar deze editie was pover. Door haar blunder werd de stand na 68 van de 70 ronden de definitiev­e uitslag.

Geen toprace dus, maar wel een groot feest in het Ferrari-gekke Canada. Het roemrijke Italiaanse team heeft in élk land de meeste fans (Engeland misschien uitgezonde­rd) , maar in Canada is de band nog zoveel sterker. Dat heeft alles te maken met ene Gilles Villeneuve, de lievelings­piloot van stichter Enzo Ferrari, publieksli­eveling bij uitstek en onsterfeli­jk sinds zijn dood in 1982 op de omloop van Zolder. In Montreal was hij heel het weekend erg aanwezig. De baan heet ‘Circuit Gilles Villeneuve’ en op zondag reed zoon Jacques Villeneuve een emotioneel rondje in een Ferrari van zijn vader, de 312 T3 uit 1978. Het was dan ook gepast dat Sebastian Vettel na zijn demonstrat­ie. Van start tot finish had hij op kop gereden, en zo kregen de ferrarista’s de zege waarop ze al veertien jaar aan het wachten waren, sinds Michael Schumacher in 2004. Vettel: “Ik ben heel blij voor al die fans, die hier zo lang naar uitgekeken hadden. Dat ik weer op kop sta in het kampioensc­hap, is zo vroeg op het seizoen maar bijzaak. Vandaag tellen de emoties. Jacques in de auto van Gilles, dan die Ferrari-zege,… Ik ben trots dat ik aan het stuur mocht zitten.”

Oude motor

Vettel werd nooit echt bedreigd. Dat had anders kunnen zijn, als Mercedes zijn nieuwe motor had ingezet. Alle merken hadden extra power aangekondi­gd voor het motorencir­cuit, maar Mercedes trok die op de valreep terug na een probleem op de testbank. Een paar extra pk’s hadden de pole kunnen opleveren, want Valtteri Bottas was nog geen tiende trager dan Vettel. De Fin hield zijn kopman Lewis Hamilton vlotjes achter zich, en de regerende wereldkamp­ioen moest ook Max Verstappen en Daniel Ricciardo voor zich dulden.

De Maaseikena­ar reed zijn eerste rimpelloze weekend van het jaar en was het snelst in alle trainingen. Maar in de kwalificat­ies kwam zijn motor weer punch tekort. “De auto was goed, ik heb genoten van dit weekend.”

Triest McLaren

Het McLaren van Stoffel Vandoorne beleefde opnieuw een weekend om te janken. In de kwalificat­ies werden Fernando Alonso en Vandoorne 14de en 15de. McLaren was het negende team, alleen Williams was trager. De enige troost voor Vandoorne was dat hij slechts 9 duizendste­n trager dan zijn kopman. Maar in de statistiek­en staat niettemin 7-0. In de race viel Alonso halfweg uit door een probleem aan de uitlaat. “En mijn race was voorbij voor ze begon”, zei Vandoorne. “Bocht 5 lag vol brokstukke­n en ik liep er een lekke band op.”

Het carbon was afkomstig van een crash tussen Lance Stroll en Brendon Hartley, die naar het ziekenhuis moest voor een grondig nazicht.

 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN
 ?? Foto RTR ?? Sebastian Vettel geeft het Ferrari-gekke Canada zijn gedroomd feestje. Inzet: Jacques Villeneuve met de bolide van vader Gilles.
Foto RTR Sebastian Vettel geeft het Ferrari-gekke Canada zijn gedroomd feestje. Inzet: Jacques Villeneuve met de bolide van vader Gilles.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium