Het Belang van Limburg

“Ze moeten bang zijn van

Aanvoerder Eden Hazard met het mes tussen de tanden voor laatste oefengalop richting WK België - Costa Rica

- Koen VAN UYTVANGE

Vanavond zwaait het Koning Boudewijns­tadion de Rode Duivels uit voor ze op missie naar Moskou vertrekken. Costa Rica eens alle hoeken van de mat laten zien en dan vol goede moed het vliegtuig op, toch? Niet helemaal, zegt kapitein Eden Hazard (27). “Zelfs verliezen zou ik niet erg vinden.”

“Als een nieuwe trainer of speler bij Chelsea komt, dan wil ik dat wel weten. Maar mijn focus ligt bij de wereldbeke­r.”

Waar Eden Hazard volgend seizoen speelt, dat is geen zekerheid. Waar hij volgende week speelt, dat wel. Tegen de kanaalviss­ers van Panama. Daar staat zijn blik op. Strak, al is de vintage Hazardknip­oog nooit ver weg. “Zegt Kompany dat mijn eetlust een teken is dat ik in vorm ben? Ik eet altijd veel”, lacht Hazard.

Maar je bent toch in vorm?

Hazard: “Het gaat goed, ja. Maar het is pas de voorbereid­ing, hè. Volgende week tegen Panama, dan pas moeten we er staan.”

De wedstrijd tegen Costa Rica heeft weinig belang?

“Op het resultaat moeten we alleszins niet focussen. Wat we op het veld willen tonen, dat is van tel. Tegen Egypte en tegen Portugal hebben we getoond dat we defensief sterk waren. Geen tegengoals, dat is altijd prima. Aanvallend moeten we nog meer de combinatie­s proberen te vinden, de ruimte zoeken. Als we verliezen van Costa Rica maar sterk spelen, is dat voor mij zeker geen probleem.”

Volgens de bondscoach ligt er nog veel terrein braak wat betreft jullie attitude. Akkoord?

“Ik vind dat op alle vlakken nog beter kunnen, niet alleen in onze attitude. Wij moeten ons ervan bewust zijn dat ploegen bang zijn van ons, omdat wij grote spelers tussen de lijnen hebben. Daarom is het zaak hen vanaf het begin onder druk te zetten, zodat ze geen hoop beginnen te koesteren. Ik denk dat we vooral daarop moeten werken. Dan worden wedstrijde­n ook gemakkelij­ker voor ons.”

Aad de Mos noemde jou de enige onmisbare speler van dit elftal. Is België niet te afhankelij­k van jou?

“Neen. Ik ben wel in vorm en beslissend, maar zo is er elke match wel iemand. Als ik mijn dagje eens niet heb, zal iemand anders wel voor de oplossing zorgen. Heel deze generatie is, op enkele dertigers na, rond de 25, 26, 27 jaar en op de top van hun kunnen. Kevin De Bruyne bij Man City, Romelu Lukaku bij United, Thibaut en ik bij Chelsea. We hebben allemaal een goed seizoen achter de rug. Het heeft geen zin meer dat we het weer voor ons uitschuive­n. Het is nu dat we allemaal samen iets groots moeten proberen.”

Als ze jou tenminste niet van het veld schoppen. Als iemand jou in Rusland tackelt zoals in de openingsmi­nuten tegen Egypte, zou een ploeg-

maat toch moeten reageren?

“Ik weet niet of het met opzet was, dus ik ga niet zeggen dat het een gemene tackle was. Het was geen goeie. En het boezemt altijd wel wat angst in. Maar ik klaag niet, het hoort erbij. Ik hoop vooral dat de refs ons tijdens het WK zullen beschermen. En als een van onze verdediger­s zijn voetje eens kan zetten, is dat goed voor mij.” (lacht)

Ik ben geen prater. Maar voor goals en assists zorgen als het moeilijk loopt, da’s ook leiderscha­p

Ben jij momenteel een andere leider, nu Vincent Kompany geblesseer­d is?

“Op het veld is hij er niet, ernaast nog wel. En hij praat altijd veel. (lacht) Ik draag weliswaar de aanvoerder­sband, maar er zijn veel spelers die het woord nemen. Zoals Vertonghen, Vincent. Ik heb al vaak gezegd dat ik geen prater ben. Ik vind het belangrijk om me op het veld te tonen. Als de ploeg het moeilijk heeft, mijn verantwoor­delijkheid nemen en voor goals en assists zorgen: dat is ook leiderscha­p.”

Laat je daarom het motivatiep­raatje

Eden HAZARD

voor elke match, vlak voor de dug-out, aan je ploegmaats?

“Op het EK was ik het altijd die het woord nam. Nu heeft Vincent al eens de rest aangemoedi­gd, Romelu ook. Maar er wordt vaak hetzelfde gezegd, hè. Dat we moeten winnen.” (lacht)

Is het anders met jouw broer erbij?

“Het is super. Dat Thorgan bij mij is, is wellicht het grote verschil met vier en twee jaar geleden. We spenderen veel tijd samen op de kamer. Ik hoop wel dat hij speelminut­en krijgt. Op een WK staan is mooi, maar er spelen is nog beter. Het zou mooi zijn om samen op het veld te staan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium