Het Belang van Limburg

WIE ANDERS?

RAFAEL NADAL na een nieuwe demonstrat­ie naar elfde zege in Parijs

- Marc VERMEIREN

Rafael Nadal (32) won voor de elfde keer Roland Garros, een zege waarmee hij zijn eigen recordvolu­me aandikt. Op ’s werelds beroemdste gravel ondervond hij alweer amper tegenstand. En zonder onverwacht­e tegenslage­n - een haperend lijf, een heroplevin­g van Djokovic of ‘a new kid in town’ lijkt de Spanjaard die dominantie nog enkele jaren te kunnen aanhouden. RAFAEL NADAL 6 6 6 DOMINIC THIEM 4 3 2

John McEnroe beschouwt het als de zwaarste opdracht uit de sportgesch­iedenis: Rafael Nadal op het Parijse gravel kloppen. Big Mac schrikt zelden terug voor een straffe uitspraak, maar hier heeft McEnroe een punt. In deze editie bleek Nadal opnieuw het gravelmons­ter bij uitstek. Hij zeilde doorheen zijn eerste vier wedstrijde­n zonder setverlies, waarmee hij zijn persoonlij­ke reeks op 37 stuks bracht. Björn Borgs historisch­e record van 41 bleef slechts overeind omdat die dekselse Diego Schwartzma­n in de kwartfinal­es Nadal de openingsse­t ontfutseld­e. Ook Dominic Thiem kon zich amper verweren tegenover zoveel Spaanse overmacht. De 24-jarige Oostenrijk­er wordt al lang beschouwd als een mogelijke Majorwinna­ar met Parijs en zijn favoriete gravel als beste mogelijkhe­id. En was Thiem trouwens niet de enige speler die Nadal de voorbije twee seizoenen op gemalen baksteen had kunnen vloeren? Maar dat was telkens in een best of three. En niet in Parijs. In de eerste set streed Thiem nog verdienste­lijk, maar nadien kon de match slechts één richting uitgaan. Zelfs een medische interventi­e in de derde set Nadal sukkelde met krampen in zijn hand kon het resultaat niet meer beïnvloede­n.

86 zeges, 2 nederlagen

Het Parijse rapport van Nadal kreeg dus nog wat extra glans. Hij won alle elf zijn finales aan de Boulevard d’Auteuil, waarin hij slechts zes sets kwijtspeel­de. Qua wedstrijde­n zit hij aan 86 zeges en twee nederlagen. Met zijn zeventiend­e grandslamt­riomf verkleint hij ook de kloof met Roger Federer, recordhoud­er met twintig exemplaren.

Roland Garros kreeg dus zijn verwachte en verhoopte winnaar, maar ook dat kon niet verhindere­n dat deze editie star power miste. In de damessecti­e kelderde een blessure zelfs de showdown tussen Serena Williams en Maria Sharapova.

Wimbledon

Bij de mannen kon Novak Djokovic niet helemaal bevestigen, terwijl Andy Murray nog steeds revalideer­t en Roger Federer het gravelcirc­uit al voor het tweede seizoen op rij links laat liggen. Het aftellen naar Wimbledon kan beginnen, waar beide rivalen wél aanwezig zullen zijn.

 ?? Foto REUTERS ?? Al voor de elfde keer mocht Rafael Nadal de trofee knuffelen in Parijs.
Foto REUTERS Al voor de elfde keer mocht Rafael Nadal de trofee knuffelen in Parijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium