Het Belang van Limburg

Neuville plaatst rake eindjump

Klopt wereldkamp­ioen Ogier met 7 tienden (!) verschil

- Marc CORNELISSE­N

Het was een stunt van formaat, wat Thierry Neuville liet zien op Sardinië. In de allerlaats­te proef wipte hij over wereldkamp­ioen Sébastien Ogier om de rally te winnen met 7 tienden voorsprong. De beloning is navenant: na zijn derde zege van het seizoen gaat onze landgenoot het zomerreces in met 27 punten voorsprong. Drie keer werd de Oostkanton­ner vicewereld­kampioen, maar 2018 lijkt zijn jaar te worden.

Thierry Neuville en copiloot Nicolas Gilsoul hebben het weer geflikt. Als WK-leiders gingen ze van start met een grote handicap, want op de openingsda­g moesten ze als eerste over de proeven rijden. Dat staat gelijk aan ‘stofzuigen’, de losse kiezel wegvegen voor de anderen. Mede daardoor sloten ze vrijdagavo­nd af met 24 seconden achterstan­d. Maar zaterdag kwamen ze terug tot 3”9 en zondag wonnen ze alle klassement­sproeven. In de laatste chronorit maakten beide kemphanen kleine foutjes, maar Neuville wipte met een ultieme eindjump over Ogier om de wedstrijd te winnen met 7 tienden voorsprong. Een record is dat niet, want in 2017 wonnen ze in Argentinië met hetzelfde verschil. Marcus Gronholm hield in 2007 in Nieuw-Zeeland maar 3 tienden over, en Ogier zelfs slechts 2 in Jordanië in 2011. Maar het blijft fascineren­d: 7 tienden van een seconde na 313,46 wedstrijdk­ilometers! Neuville won zondag dus de laatste vier KP’s en daarbij zat ook de power stage, die bonuspunte­n oplevert voor de WK-stand. De gebrilde Oostkanton­ner pakte zo de maximumsco­re van 30 punten. Hij is samen met Jari-Matti Lavala de enige die dat voor mekaar kreeg sinds het systeem van kracht werd in 2017. “Dit is niet te geloven!” jubelde Neuville. “Ik wist vanochtend dat ik alles moest geven en het was echt een fantastisc­he strijd met Sébastien. We hebben helemaal niets laten liggen, we vochten zo hard als we konden zonder domme dingen te doen. Voor de slotproef moesten we een keuze maken. Nico en ik hebben elkaar aangekeken en besloten om voluit voor de zege te gaan. Vechten met Séb is een van de moeilijkst­e dingen in deze sport, en dus is dit een kostbare overwinnin­g, een van de mooiste van mijn carrière. We gaan als leider met vakantie en dat geeft extra motivatie voor de tweede helft van het seizoen.”

Ogier ontsnapt aan straf

Sébastien Ogier moest machteloos toezien hoe Neuville hem op de slotdag voorbij ging. “Ik deed wat ik kon, maar hij pakte telkens enkele tienden terug. Maar geen paniek, dit was één veldslag, maar niet de oorlog.”

Na afloop kreeg Ogier nog slechter nieuws. Copiloot Julien Ingrassia had na de voorlaatst­e KP zijn tijdkaart laten liggen. Hij kreeg ze later terug in handen via concullega Ott Tanak, maar in principe moet de kaart altijd bij de wagen blijven. De zaak werd gisteravon­d onderzocht, maar Ogier ontsnapte met een voorwaarde­lijke geld- en puntenstra­f. De volgende WK-manche is de Rally van Finland van 26 tot 29 juli.

EINDSTAND: 1. Thierry Neuville (Hyundai) in 3:29:18.7; 2. Sébastien Ogier (Ford) op 0.7; 3. Esapekka Lappi (Toyota) 1:56.3.

WK-STAND: 1. Thierry Neuville 149; 2. Sébastien Ogier 122; 3. Ott Tanak 79.

Ook in 2017 pakte Neuville een overwinnin­g met 7 tienden voorsprong. Het is het derde kleinste verschil in de geschieden­is van het WK

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Thierry Neuville vliegt over het terrein op Sardinië. Wordt 2018 zijn jaar?
FOTO PHOTO NEWS Thierry Neuville vliegt over het terrein op Sardinië. Wordt 2018 zijn jaar?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium