Het Belang van Limburg

EN NU WISKUNDE

JAGO GEERTS maakt opnieuw indruk met vierde plaats in MX2

- Van onze verslaggev­er Jürgen SCHROOTEN in St.-Jean d’Angély

Jago Geerts (18) blijft iedereen verbazen. De Balenaar, een rookie in het WK, stuntte eerder al in Letland (weliswaar in het zand, zijn favoriete ondergrond) met een tweede plaats. Dit weekend bewees de tiener, met een vierde plaats, dat hij ook op een harde baan voorin kan meespelen. Zijn volgende uitdaging: examens. “Dinsdag begin ik eraan, met wiskunde dan nog”, zegt de laatstejaa­rsstudent.

Met Clément Desalle hebben we nog altijd een geroutinee­rde landgenoot, die in de top van de MXGP meespeelt. De Panda, 29 intussen, was tot nog toe de enige rijder die in 2018 de KTM’s een GP-zege kon ontfutsele­n. Regelmaat is sowieso zijn handelsmer­k. Gisteren werd de Kawasaki-rijder voor de vierde keer op rij... vierde (2+6 in reeksen). “Dat begint me wel serieus tegen te steken”, sak-

Lieber: schouder - Julien Lieber probeerde zaterdag nog wel, maar moest al snel forfait geven voor de rest van de GP. De Oostkanton­ner had te veel last van de schouderbl­essure, die hij vorig weekend had opgelopen. (jüs)

Prado doet goede zaak - In de MX2 ging Jorge Prado met de winst aan de haal (3+1). Hij haalde het voor Covington (1+3) en Olsen (2+4), die allebei voor het Lommelse Rockstar Husqvarna uitkomen. Prado verkleinde de kloof op WK-leider Jonass (4+6) van 28 naar 16 punten. (jüs)

Zijspan: opnieuw Vanluchene - Marvin Vanluchene en Ben van den Bogaart zitten halfweg het WK mooi op schema richting wereldtite­l. De Belgisch-Nederlands­e combinatie pakte in het Letse Cesis een vierde GP-zege op rij (2+1 in reeksen). Ze staan nu 39 punten voor op Hermans/Musset (twee keer derde gisteren). (jüs) kerde Desalle. “Er zat zeker een podium in. Maar in het begin van de tweede reeks bleef Febvre vlak voor me in een diep spoor steken. Ik kon geen kant meer op en viel. Ik ben nog sterk teruggekom­en, maar naar het podium kon ik weer fluiten. Best wel frustreren­d.”

Diploma

In de MX2 stuurde Jago Geerts zijn Yamaha eveneens naar de vierde plek (5+2). Vooral in de tweede reeks maakte de tiener indruk door de hele race lang in het spoor van Jorge Prado, die de GP zou winnen, te blijven. Straffe kost. Eén: omdat Geerts nog studeert en dus amper de tijd heeft om op harde banen (die allemaal in het buitenland liggen) te trainen. Twee: omdat hij dit weekend, tussen de sessies, in de boeken moest duiken. “Dinsdag beginnen mijn examens”, verduideli­jkte de laatstejaa­rsstudent elektricit­eit-elektronic­a. “En ik begin dan ook nog eens met wiskunde, niet meteen het gemakkelij­kste vak. Ik moet dus wel studeren tijdens een GPweekend, anders geraak ik er niet. Ach ja, nog twee weken doorbijten en dan heb ik mijn diploma beet. Ik vind het belangrijk dat ik naast mijn sport nog iets anders in handen heb.”

Snelle leerling

Op het gebied van motorcross is hij alvast een snelle leerling. Je ziet Geerts, die voor het Genkse Kemea Yamaha uitkomt, altijd groeien tijdens een GP-weekend. “Ik moet deze banen sessie per sessie beter leren kennen”, zei Geerts. “Het heeft in de nacht van zaterdag op zondag ook geregend. Daardoor kwamen er meer sporen, lag het zwaarder. Dat is beter voor mij. En niet te vergeten, mijn starts waren heel goed. Dat helpt een pak. Aan de ene kant ben ik wel een beetje teleurgest­eld dat ik net naast het podium val, anderzijds mag ik niet klagen. Vierde in Saint-Jean, op zo’n harde baan, dat had ik op voorhand echt niet verwacht. Ik kijk nu al uit naar komend weekend: Ottobiano, een lekker zware zandbaan. Maar nu eerst die examens maar eens overleven (lacht).”

 ?? Foto BAVO ?? De twee gezichten van Jago Geerts tijdens een Grote Prijs: toprijder en student.
Foto BAVO De twee gezichten van Jago Geerts tijdens een Grote Prijs: toprijder en student.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium